FNV

Eerlijke bloemen voor de wereld

Werkgevers en bonden in de bloemenindustrie zijn het zo goed als eens over invoering van een keurmerk en gedragscode. Onder het motto 'Fair flowers and plants' komen er in de hele wereld basisnormen voor veilig en gezond werken. Wie bloemen of planten met dit label koopt, weet dat het goed zit. Op 22 april organiseren de FNV en het Nederlands Bloemen Beraad in Naaldwijk een bijeenkomst voor werknemers in de sierteelt. Daar vindt tevens de eerste vertoning plaats van de video 'Blooming business', gemaakt door FNV Mondiaal

Werkgevers en bonden in de bloemenindustrie zijn het zo goed als eens over invoering van een keurmerk en gedragscode. Onder het motto 'Fair flowers and plants' komen er in de hele wereld basisnormen voor veilig en gezond werken. Wie bloemen of planten met dit label koopt, weet dat het goed zit.

Op 22 april organiseren de FNV en het Nederlands Bloemen Beraad in Naaldwijk een bijeenkomst voor werknemers in de sierteelt. Daar vindt tevens de eerste vertoning plaats van de video 'Blooming business', gemaakt door FNV Mondiaal.

De bloementeelt is een sector waar in toenemende mate de hele wereld bij betrokken is. Stekjes gaan van hier naar Afrika en weer terug, of worden opgekweekt in Latijns-Amerika en hier geveild. Met het nieuwe keurmerk moeten op alle plekken de basisnormen gaan gelden van de internationale VN-arbeidsorganisatie ILO.

In Nederland kan een werknemer na invoering van het keurmerk zich gemakkelijker beroepen op afspraken uit de CAO. De gedragscode schrijft voor dat een bedrijf zich aan de CAO moet houden, op straffe van verlies van het Fair Flowers-keurmerk.

Het duurt zeker nog een jaar voordat de eerlijke bloemen te krijgen zijn. FNV Mondiaal en FNV Bondgenoten zijn bij de invoering betrokken.

14 april 2004