Gemeente Someren


Gedragscode vastgesteld: Integriteit in Someren

Voor tal van producten en diensten kunt u alleen bij de gemeente terecht, er is geen alternatief. Bovendien vertegenwoordigt het gemeentebestuur u bij het nemen van besluiten. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het openbaar bestuur en aan degenen die daarin functioneren. Integriteit is daarbij een wezenlijk onderdeel. Wanneer er twijfel is over de integriteit van de bestuurders, tast dat het vertrouwen aan in het openbaar bestuur. Toch zou als gevolg van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen de integriteit van bestuurders onder druk kunnen komen staan.

Om er voor te zorgen dat voor iedereen duidelijk is aan welke afspraken bestuurders zich moeten houden, is een gedragscode opgesteld die de raad afgelopen raadsvergadering heeft vastgesteld. De gedragscode heeft betrekking op de burgemeester, de wethouders en op de raadsleden.

Integriteit is een grondhouding
Integriteit is vooral een grondhouding, maar soms is er meer nodig. Heldere regels en afspraken bieden houvast aan bestuurders en zorgen ervoor dat integriteit voor bestuurders onderling en voor anderen controleerbaar is. Dat kan door middel van gedragsregels: normen en waarden waaraan bestuurders zich verbinden.

Waar gaat het nu om, bij integriteit? Integer gedrag van bestuurders voldoet aan de volgende aspecten:
Dienstbaarheid Het handelen van een bestuurder is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en op de organisaties en burgers die daar onderdeel van uit maken.
Functionaliteit Het handelen van een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur.

Onafhankelijkheid Het handelen van een bestuurder wordt gekenmerkt door onpartijdigheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden.
Openheid Het handelen van een bestuurder is transparant, opdat optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen volledig inzicht hebben in het handelen van de bestuurder en zijn beweegredenen daarbij.

Betrouwbaarheid Op een bestuurder moet men kunnen rekenen. Die houdt zich aan zijn afspraken. Kennis en informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie beschikt, wendt hij aan voor het doel waarvoor die zijn gegeven.
Zorgvuldigheid Het handelen van een bestuurder is zodanig dat alle organisaties en burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend en dat belangen van partijen op correcte wijze worden afgewogen.

Gedragscode
In de gedragscode zijn richtlijnen vastgelegd ten aanzien van de volgende onderwerpen:

- belangenverstrengeling en aanbesteding

- nevenfuncties

- informatie

- aannemen van geschenken

- bestuurlijke uitgaven

- declaraties

- gebruik van gemeentelijke voorzieningen

- reizen buitenland.

De gedragscode is binnenkort na te lezen op deze site onder de rubriek Raads info.

De nevenfuncties worden nu geïnventariseerd en zijn over enkele weken te lezen op www.someren.nl, onder de rubriek bestuur en organisatie.

Zoals het er nu uitziet zal de landelijke overheid de Ambtenarenwet dit jaar uitbreiden met de verplichting om een integriteitsbeleid te voeren, inclusief een gedragscode en een ambtseed. Naast een gedragscode voor bestuurders komt er dus ook een voor de ambtenaren.

In de gemeente Someren:
Bevolkingsonderzoek borstkanker

Van 23 april tot half juni 2004 kunnen alle vrouwen uit de gemeente Someren die geboren zijn in de jaren 1929 tot en met 1954 deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek vindt plaats in de onderzoekseenheid, die in deze periode staat op het grasveld aan de Kloosterweg naast de inrit van het parkeerterrein van De Ruchte in Someren.

Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen, krijgen ongeveer 3 weken voor het onderzoek persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd. Vrouwen die de vorige twee keer niet hebben meegedaan krijgen, voor het eerst, een open uitnodiging. Zij kunnen zelf een afspraak maken via het Informatiepunt bevolkingsonderzoek borstkanker. Het gaat hierbij om de postcodes 5711-5712-5715.

Tijdens het vorige onderzoek in 2002 hebben 2.363 vrouwen van 50 tot 75 jaar uit de gemeente Someren een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. De opkomst in Someren was toen 83,7%; dit betekent dat 1.978 vrouwen van 50 tot 75 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Vroege opsporing
Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen vastgesteld. Daarvan geneest zon 60%. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Daarom vindt het onderzoek om de twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname en kan geen absolute garantie bieden.

Meer informatie
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt bevolkingsonderzoek borstkanker. Het telefoonnummer is 077-3969027 op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Terug naar boven

Inspraak Welstandsnota mogelijk tot 6 mei:
Welstandsbeleid en toetsing inzichtelijker

Op 1 januari 2003 is de Woningwet ingrijpend veranderd. Sinds die tijd zijn er nieuwe spelregels voor het bouwen of verbouwen van woningen, kantoren, winkels en dergelijke. Maar ook voor het plaatsen van bijvoorbeeld dakkapellen, schuttingen en (schotel)antennes. In de Woningwet is vastgelegd wanneer u wel of geen bouwvergunning nodig heeft en aan welke regels u zich daarbij moet houden.

De belangrijkste wijzigingen hadden betrekking op het opstellen van een welstandsbeleid. Uiteindelijk zal het welstandsbeleid en de welstandstoetsing voor een burger inzichtelijker moeten worden. In een welstandsbeleid staat omschreven hoe een gebouw eruit mag zien en hoe het dient te passen in de omgeving. Een belangrijk onderdeel van de nota is de keuze om voor verschillende gebieden een verschillend welstandsniveau vast te stellen. Dit houdt in dat voor het ene gebied meer gedetailleerde eisen gaan gelden dan voor een ander gebied.

Het welstandsbeleid, dat nu voor het eerst voor de gemeente Someren is opgesteld, dient op een democratische wijze tot stand te komen. De gemeenteraad dient het beleid en de beoordelingscriteria voor 1 juli te hebben vastgelegd in een nota welstandsbeleid voor de gemeente Someren. Dit heeft er toe geleid dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de conceptnota welstandsbeleid nu vrij te geven voor inspraak. De conceptnota welstandsbeleid ligt vanaf 8 april 2004 tijdens openingstijden vier weken ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwzaken op de eerste verdieping van het gemeentehuis. Binnen deze periode kan een ieder zijn mening over de nota schriftelijk kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van inspraak nota welstandsbeleid.

Terug naar boven

Project ouderenproof:
Werkgroepen voortvarend van start

Is de gemeente Someren ouderenproof? Met die vraag begon eind vorig jaar een project dat in november afgerond moet zijn. Op initiatief van de ouderenbonden samen met de Gemeente Someren en de Provincie Noord-Brabant werd het project opgezet. Samen met een aantal zorgvoorzieningen, woCom en Stichting Welzijn Ouderen sloten de gemeente, de provincie en de ouderenbonden een convenant. Het vervolg daarop was een startbijeenkomst op 25 november 2003. Maar liefst 350 senioren uit Someren waren in De Ruchte aanwezig en kregen daar een uitleg over het project.

De bedoeling van het ouderenproofproject is dat senioren zelf kijken hoe in de gemeente Someren, inclusief de kerkdorpen, ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en op die manier prettig ouder kunnen worden. Om dit te inventariseren zijn werkgroepen samengesteld. Zij nemen de gemeente onder de loep op het gebied van wonen en woonvoorzieningen, welzijn, dienstverlening, participatie, waardering, gezondheid en zorg. Wat is er al en moet zeker behouden blijven? Wat zou beter kunnen? Wat zijn knelpunten waar zeker iets aan gedaan moet worden? Dat zijn de vragen die de werkgroepleden zichzelf zullen stellen.

Na de Startconferentie in november 2003 was de belangstelling voor de werkgroepen zo overweldigend dat een nieuwe bijeenkomst met gegadigden noodzakelijk was. Die is geweest in januari. Daarna konden de werkgroepen definitief samengesteld worden. De volgende stap was de training van de voorzitters en secretarissen.

In maart zijn de werkgroepen voor het eerst bij elkaar geweest. Zon eerste bijeenkomst is min of meer een kennismaking met elkaar en met het onderwerp van de werkgroep. Toch zijn er in iedere werkgroep al wel afspraken gemaakt. Afspraken om alvast eens te kijken wat er in Someren al is aan voorzieningen, seniorenwoningen, activiteiten en mogelijkheden op het gebied van preventieve gezondheid. Het kan zijn dat u er al over gehoord hebt of dat u op een andere manier er iets van merkt.

De eerste week van april komen de werkgroepen opnieuw bij elkaar en worden verdere afspraken gemaakt. Wij houden u op de hoogte op deze gemeentepagina in Contact!

Terug naar boven

Politie-aangiften via internet

Sinds kort is het voor de inwoners van de regio Zuidoost Brabant mogelijk om via internet bij de politie aangifte te doen. Door deze mogelijkheid hoopt de politie dat de aangifte bereidheid wordt vergroot. Aangifte via internet is mogelijk bij:


- diefstal van een fiets

- diefstal van een bromfiets

- diefstal uit een auto

- vernieling van openbaar vervoer

- vernieling van openbaar gebouw

- vernieling van een auto

- vernieling van een eigendom

Via de website www.politie.nl kunt u het aangifte formulier invullen. Het invoeren van de gegevens duurt ongeveer 15 à 20 minuten en is onderverdeeld in 6 stappen.

Wilt u aangifte doen van een ander feit, dan kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.