Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rechten van Irakese vrouwen centraal bij acties Amnesty International tijdens Bevrijdingsfestivals

Amnesty International vraagt op vijf mei, de Dag van de Vrijheid, aandacht voor de rechten van vrouwen in Irak. Op de Bevrijdingsfestivals van Amsterdam, Almere, Den Bosch en Roermond zullen Hind, Leoni Jansen en de groep She Got Game in Holland samen met de Irakese zangeres Faridade actie met hun optreden steunen. In de overige festivalsteden zullen lokale Amnesty-groepen het publiek vragen om mee te doen aan de actie.

Achtergrond
Het motto van Bevrijdingsdag 2004 is 'Vrijheid is kiezen én delen'.Amnesty wil met haar actie de voorlopige regering van Irak oproepen om in de grondwet en in andere wetgeving vast te leggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat discriminatie van vrouwen verboden moet worden.

Geweld tegen vrouwen en meisjes in Irak is sterk toegenomen in vergelijking met de tijd vóór de oorlog van vorig jaar (zie attachment hieronder). Irakese vrouwen zijn jarenlang slachtoffer geweest van discriminatie en brute straffen. Nog dagelijks berichten kranten over ontvoeringen en verkrachtingen. Eind maart werd een moordaanslag gepleegd op Nisreen Mustafa al-Burwari, één van de drie vrouwelijke leden van de Irakese regeringsraad. In september 2003 werd een andere vrouwelijke minister vermoord. Veel vrouwen hebben zich noodgedwongen in hun huizen teruggetrokken. Maar zelfs daar zijn ze hun leven niet zeker. In een klimaat van geweld (zoals dat ook in Irak na de val van Saddam Hoessein is ontstaan) neemt het aantal gevallen van huiselijk geweld en eremoorden ook altijd toe.

Grondwet
In maart is in Irak een interim-grondwet aangenomen. Aan de definitieve grondwet wordt nog gewerkt. Voor de vrouwen in Irak is dit hét moment om de vrijheden waar zij recht op hebben vast te laten leggen. Essentieel voor de vrijheid van Irakese vrouwen is de bescherming van hun rechten in de definitieve grondwet en hun effectieve participatie bij de opstelling daarvan. In het kader van Amnesty International's campagne 'Stop Geweld tegen Vrouwen', die op 5 maart 2004 van start ging, roept Amnesty de Irakese regeringsraad op de nieuwe wetgeving te laten voldoen aan internationale mensenrechtenverdragen.

De actie
De artiesten Hind, Leoni Jansen en de zangeresen van haar formatie She got Game in Holland zullen samen met de in Irak zeer populaire zangeres Farida een optreden verzorgen, gezongen in verschillende talen. Tijdens dit nummer zal het publiek pamfletten ophouden met daarop, in het Arabisch, een aantal rechten die Irakese vrouwen dreigen te worden ontzegd als de grondwet een compromis wordt van conservatieve krachten. Het zijn teksten als 'stemmen', 'een eigen partner kiezen', 'vergaderen', en 'naar school gaan'. Filmopnames en foto's hiervan zullen we publiceren via diverse media in Irak. Daarnaast kan iedereen een petitie aan de regeringsraad ondertekenen, waarin wordt onderstreept dat vrouwen het recht hebben om niet gediscrimineerd te worden en gevrijwaard te worden van geweld. Zo zullen Nederlandse jongeren kunnen laten zien dat zij zich solidair voelen met Irakese vrouwen. De foto's worden ook opgestuurd aan de regeringsraad in Irak en aan lokale Irakese vrouwenorganisaties.

De artiesten

- Leoni Jansen treedt op met zangeressen uit She Got game en Made In Holland.
De groep kent een kleurrijke samenstelling: Izaline Calister (Curaçao), Sarina Voorn (Suriname), Minyeshu (Ethiopië), Lotte Zekhuis (Nederland) en Giovanka en Adriana Romein (Curaçao).


- Hind
Hind maakte een verpletterende indruk tijdens Idols 2003 met haar sprankelende en gepassioneerde uitstraling en stem. Daaruit bleek al waar haar grote kracht ligt: in diversiteit. De voor Hind zo belangrijke diversiteit komt ook terug op haar debutalbum Around The World. Zij zal op een viertal bevrijdingsfestivals nummers van dit album solo zingen.


- Farida en het Iraqi Maqam Ensemble is razend populair in Irak. De Maqam muziek behoort tot de belangrijkste muziekgenres in Irak, met heel specifieke regels voor zang en ritme. Zangeres Farida

noot aan de redactie -