Gemeente Tilburg

13-4-2004
Tilburg ondersteunt studenten met mini-onderneming

De gemeente Tilburg maakt serieus werk van het bevorderen van ondernemerschap bij haar locale studenten aan de diverse MBO en HBO Instellingen. De gemeente werkt hierbij nauw samen met Mini Ondernemingen Nederland die hiervoor een zeer succesvol concept op de Nederlandse markt heeft gezet, nl een studentbedrijf (DE Mini Onderneming). In dit echte bedrijf bepalen de deelnemers zelf hun product, prijs, promotie en verkoop. Ze leggen verantwoording af aan hun aandeelhouders door een accurate boekhouding te voeren. Elk team wordt hierbij gecoacht door een (oud)Ondernemer en een accountant. Aan het einde van het schooljaar beëindigt het team de Mini Onderneming in financiële zin, maar een aantal student-ondernemers gaat daarna dóór met hun activiteiten. Het college heeft besloten om op jaarbasis 6000 euro beschikbaar te stellen voor dit project.

Naast de gemeente heeft ook het Tilburgse (Beroeps)Onderwijs en het Bedrijfsleven een belangrijke plaats in het bevorderen van Ondernemerschap. Om alle betrokken partijen constructief samen te laten werken is in Tilburg de Stuurgroep Mini Ondernemingen Tilburg opgericht. Dit is de eerste lokale samenwerking op dit gebied in Nederland. Naast de gemeente Tilburg en Mini Ondernemingen Nederland zijn hierbij de BZW, de Kamer van Koophandel, het ROBO en de Onderwijsinstellingen Fontys, AVANS, ROC Midden Brabant (Techniek en Economie) en De Rooi Pannen betrokken. Laatstgenoemde werkt bij de afdeling Handel al jaren succesvol met het concept Mini Ondernemingen.

De stuurgroep heeft zich ten doel gesteld om in Tilburg jaarlijks minstens 20 studentbedrijven op te starten. Hiervoor zijn evenzoveel bedrijfsbegeleiders en accountants nodig. Daarnaast heeft de stuurgroep zich ten doel gesteld om gerenommeerde Tilburgse bedrijven (ook financieel) mee te laten participeren in dit concept. In korte tijd hebben ABN AMRO, Fuji Film; Interpolis; Cardan groep; Van Spaendonck en Naaijkens Luchtbehandeling BV al ingestemd met hun steun. Zij onderstrepen hiermee het belang van het ontwikkelen van Ondernemerschap in de schoolbanken, zodat de studenten na hun afstuderen als ondernemende medewerkers hun plaats in de Maatschappij weten te veroveren.