Socialistische Partij

Reisverslag SP-delegatie in Irak, april 2004

Donderdag 15 april 2004

Het gaat hier niet goed

Vandaag meldt Al Jazeera dat Osama Bin Laden een vredesverdrag aan Europa aanbiedt als we hem zijn gang laten gaan met zijn heilige oorlog tegen het terrorisme. Een Italiaanse gijzelaar wordt doodgeschoten om meer pressie op de Italianen te zetten hun troepen terug te trekken. In Japan hebben de gegijzelde landgenoten zoveel indruk gemaakt dat de regering in Tokio onder sterke druk komt de Japanse troepen weg te halen. Andere landen halen hun mensen al weg.

Irak lijkt besmet gebied te zijn geworden voor buitenlanders. Dat past in Bin Laden's strijdplan denken we: Irak moet het slagveld worden waar de islamitische terroristen de geïsoleerde satan Amerika te lijf kunnen. Dat het allemaal zo snel gaat had Bin Laden in de verste verte niet durven dromen toen hij bevel gaf de Twin Towers omver te vliegen. Vandaag meldt hij trots hoe succesvol zijn strijdplan is geweest - van de gruwelijke negende September in Amerika tot vandaag hier in Irak. En vanuit zijn optiek kun je hem niet eens ongelijk geven. Hij heeft nu zijn arena om de Amerikanen te bevechten en een reeks chantagemiddelen om de rest van de wereld afzijdig te houden.

En ondertussen zuchten de mensen hier in Irak. Eindelijk verlost van een verschrikkelijke dictatuur en nu in plaats van rust en vrede de onheilsplek voor een (schijn)heilige oorlog van losgeslagen fundamentalisten tegen 's werelds enige supermacht, die zich als altijd vastklampt aan de slogan `Failure is not an option.'

Wij hebben er ook last van, van de terroristische zelfverzekerdheid en de Amerikaanse onmacht. We mogen vandaag niet naar Mosoel, omdat terroristische cellen daar de laatste dagen het leven verpesten. Niet zozeer Al Qaida, maar aanverwante sektes hebben het daar op buitenlanders gemunt. Na de val van Saddam lijken alle fundamentalistische terroristen een kaartje Bagdad te hebben gekocht om hun slag te slaan. Bagdad zelf zit nu ook definitief voor ons op slot, vanwege steeds oplaaiend geweld tussen kleine strijdgroepen en de Amerikanen.

Daartussen modderen ook nog eens de aanhangers van het gevallen Baath-regime. Instalibiliteit is voor hen de noodzakelijke voorwaarde om wellicht nog een deel van hun oude macht te kunnen heroveren, als het moet in bondgenootschap met fundamentalisten, die hier nooit veel voorstelden maar nu de dienst proberen uit te maken. Ook de Iraanse ayatollahs doen hun best via pionnen als Al-Sadr om de zaak te verzieken. Tel daar nog bij op de onzichtbare tengels die zich uit andere buurlanden richting Irak uitstrekken en je beseft dat hier pogingen worden ondernomen om dit land geen toekomst te gunnen.

Gelukkig zijn de Iraki's met wie wij afspraken hebben, erg creatief. Als de berg niet naar Mohammed komt, komt Mohammed naar de berg. Dus ontvangen we deze dagen op veiliger plekken de mensen met wie we een afspraak hadden in Bagdad en Mosoel. Zo krijgen wij toch alle informatie waarnaar we op deze fact finding mission op zoek zijn.

Behalve informatie uit Zuid-Irak waar de Nederlandse troepen gelegerd zijn. Nu we over land niet naar Samawah mogen, zou door de lucht de enige optie zijn. Luchtvaartlijnen werken hier niet dus zou het leger het creatief moeten oplossen. Vooralsnog lijken ze die oplossing niet te kunnen vinden. Ook voor hen is veiligheid natuurlijk prioriteit nummer een, allicht. Maar het blijft bizar dat in bezet Irak met een enorme massa aan Amerikaanse militairen en ondersteuning uit tal van andere landen, niet eens een klein transport gerealiseerd en gegarandeerd kan worden. Wie is hier de baas in dit land, verzucht je dan? De Amerikanen en de rest raken steeds dieper in een moeras, zo lijkt het ons.

Het is voor ons een zoveelste bewijs dat het Amerikaanse bezettingsconcept niet werkt. We geloven niet dat dat komt omdat ze het niet willen, maar omdat ze het niet kunnen. Hun aanwezigheid trekt terroristen aan als stroop vliegen. De terroristen vinden het geweldig als ze slaags raken met De Vijand, hoe meer hoe beter. Als Irak voor de Iraki's was, had Bin Laden hier niks te halen. Als we willen dat er stabiliteit in Irak komt moet het bezettingsconcept heel snel van tafel. Wederopbouw moet gebeuren onder leiding van de Iraakse bevolking zelf en met hulp van de internationale gemeenschap. Als dat niet gebeurt valt te vrezen na de dictator Saddam Hoessein de terrorist Bin Laden ervoor gaat zorgen dat de mensen hier nog jaren niet in vrede kunnen leven. En dat is een regelrechte ramp. Ze hebben het onderhand wel gehad, deze arme mensen.

We zijn aangedaan dat zoveel mensen in Nederland zich over ons zorgen maken maar dat hoeft echt niet. Wij worden uitmuntend begeleid en beschermd. Zorgen moeten we ons samen maken over het volk van Irak. We waren zojuist op de plek waar op een februari j.l. tientallen mensen slachtoffer warden van een terroristische zelfmoordaanslag. Het bloed en de stukken vlees zijn er nu van de muren gehaald en stucadoors werken hard om alles weer te fatsoeneren. Eerder zagen we massagraven van mensen die door Saddam Hoessein's troepen vermoord waren. We kwamen in gebouwen die vroeger martelkamers van het regime waren. We waren in Halabja, waar met hulp van Westerse firma's gifbommen duizenden mensen uitmoordden, terwijl Saddam zijn thee dronk.

We zien velden die bezaaid zijn met mijnen en nog dagelijks slachtoffers eisen. Door de laatste oorlog is het land ook nog bezaaid met niet ontploft wapentuig dat blijft doden. De televisie toont wapenopslagplaatsen die tot de nok toe vol liggen. De meeste van die plekken zijn niet gevonden en worden gebruikt door alles en nog wat dat wil vechten op Iraakse grond. Logisch dat we zoveel mensen tegen komen die verschrikkelijk bang zijn dat de ellende niet ophoudt maar doorgaat. Onder een andere vlag maar met dezelfde lading. Terreur tegen gewone mensen, omdat dat bepaalde belangen beter uitkomt. Laat het stoppen. Het is genoeg geweest.

zie ook Index reisverslag

zie ook Dossier Irak