Gemeente Heusden


Speciale ISD-website voor visueel gehandicapten 15-4-2004 De website van de ISD Midden-Langstraat is aangepast. Voortaan kunnen ook personen met een visuele handicap snel en eenvoudig via www.isd-ml.nl informatie inwinnen over het reilen en zeilen van deze intergemeentelijke instelling. Speciaal hiervoor is de reguliere website omgezet in een zogenoemde blindternetsite. Bezoekers van de website van de ISD Midden-Langstraat kunnen voortaan kiezen welke site zij willen bezoeken: de reguliere website of de blindternetsite.

De ISD Midden-Langstraat besloot tot het ontwikkelen van een websiteversie voor visueel gehandicapten omdat deze organisatie de zelfredzaamheid van de klanten belangrijk vindt. Klanten dienen mede door toedoen van de ISD Midden-Langstraat beter is staat te worden zichzelf te redden. Hierbij mag een handicap natuurlijk nooit een belemmering vormen. Vandaar dat de ISD Midden-Langstraat het belangrijk acht dat er drempelloos kan worden gecommuniceerd.

Spraakherkenning
Met de toegenomen grafische mogelijkheden die op de huidige websites worden ingezet, lijkt het internet minder toegankelijk te worden voor gebruikers met een visuele handicap. Websites dienen dan ook geschikt te worden gemaakt om te worden geraadpleegd door visueel gehandicapten. De ISD Midden-Langstraat wist dit te realiseren door het gebruiken van een groot en duidelijk lettertype, betere contrasten, geen illustraties, geen animaties en geen filmpjes.

Slechtzienden kunnen door de grote en duidelijke letters en door de betere contrasten beter zien wat er op het scherm staat. Ook zouden zij gebruik kunnen maken van speciale programmatuur (denk hierbij aan spraakherkenningssoftware), waarmee de website als het ware wordt voorgelezen. Ook blinden kunnen hiervan gebruik maken. Visueel gehandicapten met een computer en een braille leesregelsysteem kunnen de blindternetsite snel en eenvoudig omzetten in brailletekens.