Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Editie inmiddels uit de handel genomen

Tijdschrift toont gruwelijke foto's van slachtoffers Dutroux

Het Engelstalige in Brussel verschijnende tijdschrift The Sprout heeft in nummer van deze maand gruwelijke autopsiefoto's van slachtoffers van Marc Dutroux gepubliceerd. Volgens het blad tonen de foto's aan dat Dutroux' versie van de feiten, volgens welke hij een klein radertje was in een groot netwerk, juist is. De uitgave is vanochtend op last van de rechtbank uit de handel genomen.

Op de voorpagina staat een foto van een spin die over een van de opgegraven lichamen wandelt. Binnen in het blad staan foto's van de stoffelijke overschotten van de slachtoffertjes Julie en Mélissa.The Sprout vindt dat de foto's aantonen dat de meisjes mishandeld zijn en dat Dutroux een radertje was in een groot pedofilienetwerk.

De ouders van meisjes stapten meteen naar de rechtbank in Brussel om te eisen dat het tijdschrift uit de handel zou worden genomen. Ze voerden aan dat de foto's geen nieuwswaarde hadden en enkel afgedrukt werden uit winstbejag. Ze klaagden een "ondraaglijke inbreuk op hun privé-leven" aan. De rechtbank ging op het verzoek van de ouders in en beval de verwijdering van het maandblad uit alle krantenwinkels op straffe van een dwangsom van duizend euro per verkocht nummer.

De Belgische journalistenvereniging AVBB is verontwaardigd over de publicatie en roept alle journalisten bij het proces-Dutroux op de ethische normen te hanteren zoals eerbied voor het privé-leven en de menselijke waardigheid". De journalistenvereniging stelt het gebruik van dergelijke journalistieke methodes, "die eigen zijn aan Britse tabloids", aan de kaak. "Deze manier van werken onteert alle beroepsjournalisten", stelt de AVBB in een Franstalige mededeling.


---


---

Laatst gewijzigd: 15-04-2004