Vlaamse overheid

Minister Jef Tavernier lanceert Duurzaamheidskaart

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier heeft vandaag het Project Duurzaamheidskaart gelanceerd. De gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Mechelen en Sint-Amands, OVAM en de Bond Beter Leefmilieu zullen daarvoor 360.000 euro van de groene leefmilieuminister. De bedoeling van de duurzaamheidskaart - de Groen-Plus kaart - is dat handelaars meer duurzame producten verkopen en bedrijven meer duurzame producten gaan produceren.
"Het vandaag gestarte project moet maken dat tegen midden 2005 de duurzaamheidskaart er is. Bij een positieve evaluatie kan deze Groen-Plus kaart over heel Vlaanderen worden verspreid. Op die manier geven we de consument meer macht. Wanneer de consument vraagt naar duurzame goederen zullen die ook meer verkocht en geproduceerd worden," meent de leefmilieuminister.

De Groen-Plus kaart is best vergelijkbaar met de kredietkaarten zoals tankstations, grootwarenhuizen of winkelketens die hebben. Wie koopt in de vestigingen van de winkelketen vergaart punten en kan daarmee voordelige aankopen verrichten. Wie beschikt over een Groen-Plus kaart krijgt bij iedere aankoop punten, op voorwaarde dat de gekochte goederen aan een aantal "duurzaamheidsvoorwaarden" voldoen. Dat kan gaan over criteria als: zijn deze goederen milieuvriendelijk? Zijn ze milieuvriendelijk geproduceerd? Verpakt? Zijn het sociaal verantwoorde producten? Zijn deze producten gegarandeerd niet door kinderen gefabriceerd? Uiteindelijk kan de eigenaar van zo een duurzaamheidskaart de gespaarde punten verzilveren. Bijvoorbeeld voor culturele activiteiten, voor ritten met het openbaar vervoer of voor andere duurzame producten.
"Via de Groen-Plus kaart kan duurzaam consumeren efficiënter gestimuleerd worden. Consumenten beseffen nog niet genoeg welke macht ze hebben. Daarbij komt dat duurzame producten vaak onbekend blijven, waardoor de distributiesector weigerachtig staat om ze in de rekken te plaatsen. En dat doet op zijn beurt de producenten terugschrikken om te investeren in duurzame producten. Met dit pilootproject wordt de Groen- Plus kaart in Vlaanderen op de agenda gezet," meent leefmilieuminister Jef Tavernier.
Vandaag start meteen de eerste fase van de introductie van deze Groen-Plus kaart. Dat gebeurt op het grondgebied van Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Mechelen, en Sint-Amands en Willebroek, de gemeenten binnen de intercommunale Igemo. Die gemeenten krijgen daarenboven de ondersteuning van OVAM en Bond Beter Leefmilieu. Meteen wordt gekeken in hoeverre de introductie van de Groen-Plus kaart kan gebeuren in heel Vlaanderen. Daartoe is de intercommunale Igemo een samenwerkingsverband aangegaan met Ivarem en Regionale Milieuzorg en stapt ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten mee in het pilootproject.
Verklaart milieuminister Jef Tavernier: "In een eerste fase wordt een lokaal draagvlak gecreëerd via gesprekken met middenstandsorganisaties, met culturele verenigingen met bewoners en met het bedrijfsleven. Er wordt nagegaan hoe de technische uitwerking van het project zal gebeuren. Welke hardware, welke software er nodig is. Op basis van een businessplan start midden 2005 de introductie van de Groen- Plus kaart. Begin 2007 komt er een evaluatie en wordt beslist de Groen-Plus kaart al dan niet te introduceren over heel Vlaanderen."
Voor het pilootproject trekt milieuminister Jef tavernier 360.000 euro uit. Ook de lokale besturen en de Koning Boudewijnstichting maken middelen vrij. Bovendien is de kans groot dat de Europese Commissie het pilootproject in het Mechelse financieel zal steunen.
Besluit minister Jef Tavernier: "Met deze Groen-Plus kaart gaan we een nieuw tijdperk in. Dit project geeft ruimte voor initiatief vanuit de gemeenten zelf. Op deze wijze integreren we de zorg voor de natuur, het respect voor ons leefmilieu, het respect ook voor duurzame en sociale ontwikkeling op lokaal niveau, daar waar het thuishoort. In de wijken, in de straten, in de gemeenten en steden. En in de winkelrekken. Met de Groen-Plus kaart geven we de consument extra macht om te zeggen welke producten hij wél wil en welke niet."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be