Vlaamse overheid

Patricia Ceysens heeft gisteren op de internationale jeugdboekenbeurs in Bologna bekend gemaakt dat ze volgende week de Vlaamse regering voorstelt om 4 miljoen euro vrij te maken voor de export van de Vlaamse creatieve economie. Concreet komen boekenuitgevers, illustratoren maar ook muziek, mode en gastronomie voortaan in aanmerking voor exportsteun.

Vlaamse jeugdboeken in China

Bologna is dé internationale ontmoetingsplaats voor nieuwe contracten tussen uitgevers, auteurs, illustratoren, agenten en tv/filmrechtenproducenten. Er staan maar liefst 23 Vlaamse illustratoren en 10 Vlaamse uitgeverijen in de kijker. Vandaag halen de Vlaamse uitgevers zo'n 20 à 25% van hun inkomsten - 61 miljoen euro- uit het buitenland. De totale omzet bedroeg in 2003 242 miljoen Euro. Minister Ceysens ziet nog méér potentieel en wil het internationaal ondernemerschap en de creatieve economie ondersteunen. De Vlaamse Uitgevers Vereniging heeft bijvoorbeeld de ambitie om met Vlaamse jeugdboeken de Chinese markt te veroveren. Daarvoor heeft ze ondersteuning nodig.

Boeken, Mode, Muziek en Gastronomie

Op basis van de ondernemingsconferentie wil Patricia Ceysens geld uittrekken om deze cultureel-economische sectoren beter te ondersteunen bij hun
internationalisering. Vier miljoen euro voor het Vlaams Agentschap van Internationaal Ondernemen moet dienen om ook kleine, creatieve en innovatieve bedrijven te ondersteunen. Naast niches in het cultuur-economische domein, komen ook de high-tech sector en minder georganiseerde sectoren in aanmerking.

Generieke promotiecampagnes voor bijvoorbeeld de Vlaamse keuken of Vlaamse muziek zouden ook onder dit stelsel kunnen vallen. Na goedkeuring door de Vlaamse regering kunnen projecten dan tegen midden dit jaar ingediend worden.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39
GSM. ++32 476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
eva.deschryver@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---