Gemeente Amersfoort

Cliëntenraad Sociale Zekerheid zoekt nieuwe leden

datum: 15 april 2004

De gemeente Amersfoort heeft een Cliëntenraad die de belangen behartigt van alle cliënten van de hoofdafdeling Sociale Zekerheid. Dit zijn alle mensen met een bijstandsuitkering, maar ook werkzoekenden zonder uitkering en werkzoekenden met een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet (Anw) horen hierbij. De Cliëntenraad is op zoek naar nieuwe leden uit deze laatste twee groepen.

Werkzoekenden zonder uitkering of met een Anw-uitkering, die staan ingeschreven bij het CWI en willen meedenken over het Sociale Zekerheidsbeleid van de gemeente, kunnen zich melden bij de Cliëntenraad SZ. Dit kan per telefoon op maandag van 10.00 tot 11.30 uur en op woensdag van
13.00 - 14.30 uur (033 - 465 98 77), per e-mail: clientenraad_sz@hetnet.nl of per brief: Postbus 2137, 3800 CC Amersfoort. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 mei 2004.

Werkzaamheden
De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk om niet alleen óver cliënten maar ook mét cliënten te spreken over het Sociale Zekerheidsbeleid. De gemeente doet dat via de Cliëntenraad. De Cliëntenraad SZ functioneert onafhankelijk en geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies op het gebied van de Sociale Zekerheid. De Cliëntenraad vergadert elke tweede donderdag van de maand op het stadhuis. Deze vergaderingen zijn openbaar. Daarnaast houden leden van de Cliëntenraad twee keer per week een telefonisch spreekuur, waar mensen met vragen of klachten over de bijstand terechtkunnen.

Herintredende vrouwen
Sinds januari 2002 is de gemeente ook verantwoordelijk voor de reïntegratie van niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en Anw-ers die aan de slag willen. Dat betekent dat de gemeente hulp moet bieden aan mensen die het niet lukt om binnen een jaar zelf aan het werk te komen.
Niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden zijn mensen die staan ingeschreven bij het CWI, maar geen uitkering ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze een man hebben die een betaalde baan heeft. Het gaat in veel gevallen om herintredende vrouwen.
Ook ontvangers van een uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet is voor 85% vrouw.