Erasmus


14-04-04: Gen-chip sleutel tot effectievere behandeling van leukemie

Rotterdam 14 april 2004 - Het vaststellen van een 'gen-expressie profiel' bij patiënten met acute myeloide leukemie kan bijdragen aan een effectievere en meer gerichte behandeling. Een gen-expressie profiel is met grote precisie te maken met de gen-chip technologie. Dit concluderen onderzoekers van de afdelingen Hematologie en Bioinformatica van het Erasmus MC in een artikel dat 15 april aanstaande verschijnt in het vooraanstaande tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Acute myeloide leukemie is een vorm van kanker die in sommige gevallen kan worden genezen, maar in andere gevallen niet. Binnen een gevarieerd aanbod van mogelijkheden, zijn diverse therapieën beschikbaar, die bij bepaalde patiënten wel aanslaan en bij andere niet. Het toepassen van de meest geschikte therapie, bij voorkeur zo snel mogelijk, verhoogt de kans op genezing en kan onnodige belasting van de patiënt met onwerkzame therapieën voorkomen. Met gangbare diagnostische technieken, die bovendien naast elkaar en tegelijk moeten worden ingezet, is het echter moeilijk, en vaak onmogelijk vast te stellen welke de therapie van keuze is voor een individuele patiënt.

De onderzoekers tonen aan dat het ziekteverloop van een individuele patiënt en het succes van een therapie afhankelijk zijn van de genetische eigenschappen van de leukemie. Deze zijn met grote precisie zichtbaar te maken in een gen- expressie profiel.

Het maken van een gen-expressie profiel was tot voor kort niet mogelijk. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de nieuwe, krachtige gen-chip technologie. Analyse van de gen-expressie profielen van 285 patiënten met acute myeloide leukemie leverde 16 groepen patiënten op, die te classificeren zijn op het te verwachten ziekteverloop en hun geschiktheid voor een bepaalde therapie. De typen leukemie die in het verleden reeds waren herkend aan bijzondere genetische afwijkingen vertoonden een eigen genetisch profiel. Dit bevestigt de betrouwbaarheid van de techniek. Er werden daarnaast unieke profielen gevonden die het bestaan onthulden van andere leukemie-typen. Deze vormen van leukemie waren nog niet bekend.

Het onderzoek is uitgevoerd door prof.dr. Bob Löwenberg, dr. Peter Valk, dr. Ruud Delwel van de afdeling Hematologie in samenwerking met prof.dr. Peter van der Spek van de afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC.