Erasmus


14-04-04: GGD Rotterdam en Erasmus MC binden samen strijd aan tegen infectieziekten

Dreiging infectieziekten neemt toe

Rotterdam, 14 april - De GGD Rotterdam en het Erasmus MC intensiveren hun samenwerking in de strijd tegen infectieziekten. Het betreft samenwerking op het gebied van onderzoek, preventie en behandeling. Infectieziekten vormen een groter wordende bedreiging. Klassieke infectieziekten zoals tuberculose komen weer terug. Met dit verschil dat deze verschijningsvormen ongevoelig zijn voor antibiotica. Daarnaast zien we nieuwe ziekten zoals de vogelpest en SARS. Ook moet rekening gehouden worden met mogelijke bioterroristische aanslagen.

Met de bundeling van kennis en vaardigheden in het op te richten centrum voor infectieziekten en public health, denken het Erasmus MC en de GGD Rotterdam beter voorbereid te zijn op uitbraken van infectieziekten.

Infectieziekten verspreiden zich tegenwoordig sneller. De mondiale mobiliteit neemt toe: meer mensen reizen veel vaker en veel verder. De multi- etnische samenleving maakt dat meer mensen uit een groot aantal uiteenlopende landen van herkomst intensiever en vaker contact hebben met elkaar. Ook gedragen mensen zich riskanter (onbeschermd sexueel contact) en zijn ze zich minder bewust van (gezondheids)risico's. Door al deze factoren neemt de kans toe dat mensen een infectieziekte oplopen en verspreidt een ziekte zich veel sneller.

Het zijn deze factoren die het Erasmus MC en de GGD noodzaken intensiever samen te werken. De eerste onderzoeksresultaten liggen er inmiddels. Zo is er nu meer inzicht in de wijze waarop infectieziekten zich verspreiden. Ook is duidelijk geworden dat de risicocommunicatie veel beter moet. Er worden draaiboeken ontwikkeld die ingaan op alle facetten van een uitbraak. Tijdens het Nationaal Congres Volksgezondheid 2004 in de Doelen, Rotterdam, op 15 april worden deze onderzoeksresultaten gepresenteerd.

zie bijlage