Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 15 april 2004

Behandeld


- Elke P.I.M. Merks-Schaapveld


Kenmerk


- DVB/NN-156/04

Telefoon


- #31-(0)70-348.7419


Blad


- 1/5

Fax


- #31-(0)70-348.5684


Bijlage(n)


- - merks.elke@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Koenders over een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN inzake non-proliferatie


-

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Koendersover - een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN inzake non-proliferatie. Deze vragen werden ingezonden op - 24 maart 2004met kenmerk - 2030411200.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders over een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN inzake non-proliferatie.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van berichten over de grote zorgen die bestaan bij internationale juristen over de inhoud van de resolutie inzake non-proliferatie die in voorbereiding is bij de leden van de Veiligheidsraad?1)

Antwoord

Het artikel van Inter Press Service waarin zorgen worden geuit over de inhoud van een ontwerpresolutie inzake non-proliferatie is mij bekend.

Vraag 2

Heeft u inzage in de conceptresolutie en bent u betrokken bij de opstelling van de resolutie? 2) Steunt u de inhoud van de conceptresolutie? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3-

Deelt u de zorgen van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad, van experts in internationaal recht en van anderen over de inhoud van de conceptresolutie?

Vraag 7

Bent u bereid om bij de leden van de Veiligheidsraad, waaronder de VS, erop aan te dringen tegemoet te komen aan de zorgen over de conceptresolutie?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft inzage in de thans voorliggende ontwerpresolutie van 24 maart 2004. Dit ontwerp is tot stand gekomen in overleg tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en is verspreid onder de overige leden van de Veiligheidsraad. De regering is niet betrokken geweest bij de opstelling van de ontwerpresolutie. Zij steunt evenwel de inhoud ervan, omdat deze universeel bindende resolutie een versterking betekent van de multilaterale aanpak van de proliferatie van massavernietigingswapens, een ook door de regering erkend gevaar voor de internationale vrede en veiligheid.

De thans voorliggende conceptresolutie zal binnen de Veiligheidsraad worden besproken. Eventuele zorgen van niet-permanente leden van de Veiligheidsraad zullen in dat forum besproken worden.

De Nederlandse regering deelt niet de zorgen van experts in het internationaal recht zoals verwoord in het in vraag 1 aangehaalde persbericht.

Vraag 4

Hoe verhoudt zich volgens u deze resolutie met de totstandkoming van internationale wetgeving op het terrein van non-proliferatie? Deelt u de mening dat de nu voorliggende ontwerpresolutie overige internationale wetgeving ondermijnt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De regering deelt de mening niet dat de ontwerpresolutie van 24 maart 2004 internationale wetgeving zou ondermijnen. Zij acht het juist positief dat de ontwerpresolutie onder Hoofdstuk VII van het Handvest valt. Op grond van onder andere Artikel 25 van het Handvest zijn alle staten gebonden aan resoluties die onder dit Hoofdstuk worden aangenomen. Het voordeel van deze resolutie is dat zij voor eenieder bindend is, hetgeen van belang is in deze kwestie die duidelijk de internationale vrede en veiligheid betreft.

Vraag 5

Vindt u het van belang dat in de resolutie ook de besluitvorming en verplichtingen in het kader van het Non-Proliferatie Verdrag benadrukt worden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 6

Bent u bereid om in het kader van de EU te komen tot een evenwichtige resolutie die ook de verplichtingen volgens het Non-Proliferatie Verdrag benadrukt?

Antwoord

De Nederlandse regering is voorstander van opname in de ontwerpresolutie van tekst die steun uitspreekt voor het Non-proliferatieverdrag en andere multilaterale verdragen die gericht zijn op de bestrijding van proliferatie van NBC-wapens of de onrechtmatige verkrijging ervan, en waarin tevens het belang wordt onderstreept van de volledige implementatie door staten van deze verdragen. In het thans voorliggende ontwerp is dit het geval.

De Nederlandse regering is van mening dat de thans voorliggende ontwerpresolutie evenwichtig is en zal binnen de EU streven naar brede Europese steun voor deze ontwerpresolutie.


1)Inter Press Service (IPS) News, UN Journal, 27 februari j.l., 'US pushes UN to endorse preemptive action against suspected WMDs'.


2) Aanhangsel-Handelingen nr. 909, vergaderjaar 2003-2004.

===