Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/1997
datum
15-04-2004

onderwerp
Advies de heer Bulte ten aanzien van de IJsselmeervisserij TRC 2004/2689

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

De visserij op het IJsselmeer wordt gekarakteriseerd door een te hoge visserij-inspanning en weinig selectieve visserijmethoden. Hierdoor worden de bestanden uitgeput, wordt er teveel ondermaatse vis gevangen en komt een groot aantal watervogels om. Aangezien het gehele IJsselmeergebied onder de Europese vogelrichtlijn valt ligt er een verplichting tot instandhouding en ontwikkeling van de vogelkundige waarden van het gebied. Door de hoge visserijdruk en de afnemende opbrengsten komen uiteindelijk de economische perspectieven steeds meer onder druk te staan. Door een vermindering van de draagkracht van het IJsselmeer als gevolg van de verbetering van de waterkwaliteit en de toenemende recreatiedruk wordt de situatie van de IJsselmeervisserij steeds zorgelijker.

Het ministerie van LNV is de visrechthebbende op het IJsselmeer en als zodanig ook verantwoordelijk voor het beheer van de visbestanden. Sinds 1996 is het beleid erop gericht de visserij-inspanning substantieel terug te dringen en meer verantwoordelijkheid naar de sector te delegeren. Ondanks eerdere saneringsregelingen en de oprichting van een producentenorganisatie (PO) is het tot op heden niet gelukt vorm te geven aan een werkelijk duurzame visserij met een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid.

In het proces om te komen tot een breed gedragen toekomstvisie voor de visserij heb ik de heer Bulte (ex-burgemeester van Volendam-Edam) bereid gevonden een bijdrage te leveren. Tussen september 2003 en februari 2004 heeft de heer Bulte - op mijn verzoek - een aantal gesprekken gevoerd met de direct betrokken overheden, maatschappelijke organisaties en de vissers. Recent heeft hij mij advies uitgebracht. Dat doe ik u bij deze toekomen. In het vervolg van deze brief ga ik nader op zijn voorstellen in.

datum
15-04-2004

kenmerk
Viss. 2004/1997

bijlage

Nieuw beheersmodel
De heer Bulte stelt voor een beheerscommissie IJsselmeer in te stellen. Deze commissie zou niet alleen als platform voor overleg kunnen dienen maar zou (op termijn) ook het visstandsbeheer kunnen voeren. Met de instelling van een dergelijke commissie kunnen de belangen van de visserij en natuurbeheer beter op elkaar worden afgestemd.

Met de heer Bulte ben ik van mening dat een nieuw beheersmodel gekoppeld aan een herstructurering (sanering) mogelijkheden biedt voor een gezonde en duurzame IJsselmeervisserij. Een nieuw beheersmodel maakt ook de weg vrij voor de door mij gewenste overdracht van beheerstaken, als complementair hieraan ook de bevoegdheden van de PO-IJsselmeer versterkt worden. Dit zal ook bijdragen aan een vereenvoudiging van beleid en regelgeving en de controle hierop. Ik ben voornemens om in de komende maanden de mogelijkheden voor dit nieuwe beheersmodel nader uit te werken.

Reductie van de visserijcapaciteit
Verdere reductie van de visserijcapaciteit is noodzakelijk om een bijdrage te leveren aan een verbetering van de visstand en om draagvlak te creëren voor de vorming van een nieuw beheersmodel. Alle door de heer Bulte betrokken groeperingen zijn van mening dat een reductie van de visserijcapaciteit het best kan geschieden door middel van een warme sanering. Ik acht het zinvol dat de komende maanden (in overleg met andere betrokken instanties) nader wordt onderzocht of die weg begaanbaar is. Daarbij spelen zowel Europeesrechtelijke als financiële aspecten een rol. Hierbij is het van belang dat de betrokken provincies en gemeentelijke overheden rond het IJsselmeer reeds hebben toegezegd een inspanning te willen leveren in de vorm van flankerend beleid voor deelnemers aan een saneringsregeling. Tevens zal ik bezien welke bijdrage aan de visserijsector kan worden gevraagd voor de reductie van de visserij-inspanning.

Overige aanbevelingen
Ik vind de aanbeveling tot het instellen van een onderzoek naar de teruggang van de visstand in het IJsselmeer waardevol. Daarom zal ik nagaan hoe deze aanbeveling kan worden uitgevoerd. Daarnaast zal op korte termijn een voorlichtingsdag voor de IJsselmeervissers worden georganiseerd waarin deze problematiek ook aan de orde zal komen. Ten aanzien van de glasaal kan ik u melden dat ik in het verleden jaarlijks toestemming heb verleend aan de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) tot het vissen van glasaal. Echter onder andere gezien de teruglopende glasaalintrek heb ik besloten deze visserij per 2004 te beëindigen. Daarnaast zal ik mij in Europees verband sterk maken voor het spoedig vaststellen van communautaire maatregelen die bijdragen aan een herstel van de aalpopulatie.

Zodra het overleg met de betrokken partijen tot resultaat heeft geleid, zal ik u een nader uitgewerkte notitie met betrekking tot het IJsselmeerbeleid toesturen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief met bijlage:

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Advies de heer Bulte ten aanzien van de IJsselmeervisserij (PDF-formaat, 98 kB)


---