Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DO. 2004/583
datum
15-04-2004

onderwerp
Mogelijke verkoop van landbouwgrond te Deelen
TRC 2004/695

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u mijn antwoord op de vragen van de Kamerleden Ormel en Schreijer Pierik (beiden CDA) in verband met mogelijke verkoop van landbouwgrond te Deelen.

datum
15-04-2004

kenmerk
DO. 2004/583

bijlage

1
Hebt u kennisgenomen van het artikel 'Jonkheer wil zijn landgoed bij Deelen niet kwijt'?1

Ja.

2
Klopt het dat de voormalige pachter van 150 hectare landbouwgrond deze grond niet kan aankopen en dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) deze grond van de verpachter heeft gekocht om door te leveren aan Natuurmonumenten?

Ja.

3
Is het u bekend dat het hier gaat om een biologisch akkerbouwbedrijf?

Ja, het bedrijf is sinds 1993 aangesloten bij SKAL. SKAL kan om privacyredenen niet zeggen of het hele bedrijf biologisch produceert.

4
Waarom wordt overwogen om met algemene middelen grond aan te kopen als er particuliere interesse is voor deze grond in de persoon van de voormalige pachter?

In 2003 heeft de voormalige pachter om hem moverende reden afgezien van aankoop van de twee enclaves, genaamd Deelerheide en Groenendaal. Vervolgens heeft de verkoper de gronden aangeboden aan het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL).

Het betreft een koopplichtgeval. De gronden zijn inmiddels door BBL aangekocht. BBL heeft met de Vereniging Natuurmonumenten een koopovereenkomst gesloten en zich verplicht tot levering van de gronden.

5
Past deze keuze in het beleid om agrarisch natuurbeheer meer door particulieren te laten uitvoeren? Past deze keuze in het streven naar vergroting van het areaal voor biologische landbouw? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom wordt deze 150 hectare landbouwgrond dan niet verkocht aan de voormalige pachter?

Het beleid om agrarisch natuurbeheer meer door particulieren te laten uitvoeren en het streven naar vergroting van het areaal biologische landbouwgrond zijn algemene beleidskaders. Zoals uiteengezet in het antwoord op vraag 4 ben ik juridisch gebonden aan doorlevering van de 150 hectare aan de Vereniging Natuurmonumenten. Het gaat hierbij nu om realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur met de daarbij behorende streefdoelen grootschalige natuur.
De algemene beleidskaders zijn aanleiding geweest om in dit specifieke geval (binnen de juridische plicht tot doorlevering) te zoeken naar mogelijkheden om de voormalige pachter de grond gedurende de komende jaren te laten benutten binnen zijn bedrijfsvoering voor biologische landbouw.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

1 De Gelderlander, 2 februari jl.

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Mogelijke verkoop van landbouwgrond te Deelen (PDF-formaat, 37 kB)


---