Openbaar Ministerie

15 april 2004

OM eist drie jaar cel tegen schrijver kogelbrieven

Een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar en met als bijzondere voorwaarde dat verdachte zich houdt aan de aanwijzingen van de reclassering, ook als dat inhoudt dat hij zich ambulant dient te laten behandelen bij de BAVO RNO groep of een andere soortgelijke gespecialiseerde instelling. Dat eiste de officier van justitie in Rotterdam tegen een 48-jarige man uit die stad, die een reeks bekende Nederlanders met kogelbrieven heeft bedreigd.

Over de ernst van de bedreigingen zei de officier onder meer: "Schriftelijke bedreigingen, zoals door de verdachte geuit, tasten het basisgevoel van veiligheid aan. De ontvangers van dergelijke dreigbrieven weten immers op het moment van ontvangst niet uit welke hoek die bedreigingen komen en of die bedreiging serieus genomen zou moeten worden. Als gevolg daarvan zijn de slachtoffers ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt geweest. Letterlijk, vanwege de beveiligings- en bewakingsmaatregelen die voor met name de bekende Nederlanders en politici zijn getroffen, maar ook figuurlijk omdat elk slachtoffer heeft moeten leven met de angst dat het mogelijke gevaar overal op de loer kon liggen".
Naast schriftelijke bedreiging is de verdachte ook het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid vuurwapens en grote hoeveelheden munitie ten laste gelegd.
Het volledige requisitoir van de officier is te lezen in het dossier bedreigingen.