Gemeente Apeldoorn

Toegankelijk en veilig Apeldoorn investeert in kwaliteit speelvoorzieningen Zuid en Loene

B. en w. van Apeldoorn willen eenmalig een bedrag van ruim 160.000 investeren in de speelgelegenheden in Apeldoorn Zuid en Loenen. Deze financiële injectie is volgens het college nodig om de speelvoorzieningen op een acceptabel niveau te brengen. Trefwoorden voor het college zijn toegankelijkheid en veiligheid. De gemeente wil vooral investeren in de herinrichting van de speeltuin de Zoemer in het Vogelkwartier. In deze buurt is de behoefte aan een speelvoorziening met toezicht het grootst, zo vindt het college. De speeltuin de Robbedoes in het Staatsliedenkwartier dient volgens B. en w. een openbare speelgelegenheid te worden, zonder hekken en toezicht, maar mét nieuwe toestellen. Verder concludeert het college dat de speeltoestellen van de Speeldoos (Componistenkwartier) vernieuwd moeten worden. Met het bestuur van deze speeltuinvereniging wordt onderzocht of dit op de huidige of op een andere locatie moet gebeuren. Het college staat een sluiting van speeltuin t Hummelhoekje in Loenen voor. Dit omdat er steeds minder gezinnen met kinderen in dit deel van Loenen wonen.

In opdracht van het college heeft het bureau Stade uit Utrecht de afgelopen periode onderzoek verricht naar de kwaliteit van de speelvoorzieningen in Zuid en in Loenen. Uit het onderzoek is gebleken het gros van de speelvoorzieningen verouderd is. Ook is de veiligheid in het geding. Onderzoek wijst verder uit dat de speeltuinverenigingen in Zuid en Loenen te kampen hebben met een gebrek aan kader. Het college heeft op basis van dit rapport besloten om te investeren in de kwaliteit van de speelvoorzieningen waarbij het accent ligt op toegankelijkheid en veiligheid.

B. en w. hebben er, zoals aangegeven, voor gekozen om te investeren in de speeltuin de Zoemer in het Vogelkwartier. Het college is van mening dat op deze plek de behoefte aan een speelvoorziening het grootst is. In samenwerking met partners kan hier een moderne en veilige speeltuin worden gerealiseerd die ook voor kinderen uit de aanpalende wijken de moeite waard is. B. en w. kiezen er verder voor om de speeltuin de Robbedoes in het Staatsliedenkwartier in te richten als een openbare speelgelegenheid. Dus zonder hekken, zonder toezicht. De speelgelegenheid wordt opnieuw ingericht tevens voorziet het plan in de komst van een trapveldje voor de wat oudere kinderen. Dit besluit is mede genomen gelet op het feit dat de speeltuinvereniging te weinig kader heeft.

Met betrekking tot de speeltuin de Speeldoos in het Componistenkwartier concludeert het college dat de oudere kinderen straks in het speellandschap in het Zuiderpark terecht kunnen. Dit zal invloed hebben op de speeltuin de Speeldoos. Feit blijft dat er voor de jongere kinderen in dit deel van Zuid speelgelegenheid zal moeten blijven. Of dat een speeltuin moet blijven of een openbare speelgelegenheid moet worden is nog een punt van discussie. Gemeente spreekt hier nader over met de betrokkenen. In Loenen is de situatie de laatste jaren ingrijpend veranderd. Het aantal kinderen dat woonachtig is in de directe omgeving van de speeltuin neemt af. Ook zijn er in Loenen op een aantal plekken openbare speelvoorzieningen gekomen. De speeltuint Hummelhoekje neemt hierdoor een minder prominente positie in. Sluiting van de speeltuin is in de ogen van de gemeente toch de beste optie.

Informatiebijeenkomsten
De gemeente Apeldoorn organiseert in de maand mei informatie-bijeenkomst over de toekomsten van de speeltuinen.

Robbedoes
11 mei 2004, Koningin Emmaschool, aanvang 19.30 uur

De Speeldoos
12 mei 2004, buurthuis Maasstraat, aanvang 19.30 uur

De Zoemer
26 mei 2004, buurthuis t Vogelnest, aanvang 19.30 uur

Voor het laatst bijgewerkt op: 15-apr-2004 04:22