Gemeente Lisse

15-04-2004 Het landelijk rookverbod toegelicht

detail: Het landelijk rookverbod toegelicht Sinds kort is de Tabakswet weer aangescherpt en is het aantal plekken waar niet meer mag worden gerookt fors toegenomen. De overheid hoopt dat deze maatregelen jongeren ervan zullen weerhouden te beginnen met roken en dat steeds meer rokers in de toekomst gaan stoppen. Wij horen geregeld de vraag waar nou wel en waar nou niet meer mag worden gerookt. Daarom zetten wij deze informatie nog eens op een rijtje.

Overheidsinstellingen
In de gebouwen en instellingen van de overheid mag niet meer worden gerookt op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of die voor het publiek toegankelijk zijn. Dit geldt dus voor bijvoorbeeld hallen, wachtruimten, gangen, leslokalen, vergaderzalen en kantines. Roken kan worden toegestaan als er bijvoorbeeld meerdere wachtruimten en kantines zijn. Als de organisatie dat wil, kan de kleinste daarvan worden ingericht als rookruimte.

Sportcentra
In gesubsidieerde sportcentra mag niet worden gerookt. Als er 2 wachtruimten, kantines of recreatieruimten aanwezig zijn, kan er van de kleinste ruimte een rookruimte worden gemaakt. Uiteraard als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt.

Werkplek
Sinds 1 januari 2004 is het recht op een rookvrije werkplek in werking getreden. Werkgevers zijn nu verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het beperkt zich niet tot werkkamers maar geldt ook voor trappen, hallen, gangen, liften, toiletten, wachtruimten, recreatieruimten, kantines en dergelijke. Een werkgever kan wel voor rokers een afgesloten rookruimte inrichten maar is dat niet verplicht.

Echter, het Besluit uitzonderingen rookvrije werkplek zondert de volgende ruimten van de rookvrije werkplek uit:
- de voor publiek bestemde delen van horeca-inrichtingen
- de voor publiek bestemde horecadelen van inrichtingen voor podiumkunsten

- speelautomatenhallen

- tabaksspeciaalzaken

- internationaal en buitenlands personenvervoer dat aan bepaalde voorwaarden voldoet

- ruimten ten aanzien waarvan de werkgever geen zeggenschap over de gebruiksregels kan doen gelden

- als privé aan te merken ruimten

- speciale afgesloten rookruimten

- de openlucht

Personenvervoer
Iedereen moet volgens de Tabakswet vanaf 1 januari 2004 rookvrij kunnen reizen. Dat geldt voor alle vormen van personenvervoer, van taxi tot trein. In vliegtuigen mag overigens al vanaf 17 juli 2002 niet meer worden gerookt.

Het Besluit uitzonderingen rookvrij personenvervoer zondert de volgende exploitanten uit:

- middelen van personenvervoer zoals internationale treinen en veerboten die worden ingezet voor landsoverschrijdend personenvervoer en die worden geëxploiteerd door een buitenlandse vervoerder of een internationaal samenwerkingsverband

- in de openlucht of in open delen van middelen van personenvervoer

Andere instellingen
Andere overheidsgesubsidieerde instellingen waar niet meer mag worden gerookt op plekken die zijn bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik of die voor publiek toegankelijk zijn, zijn ziekenhuizen, jeugdhonken, bibliotheken, scholen en verpleeghuizen. Ook hier kan een uitzondering worden gemaakt als er meerdere wachtruimten, kantines of recreatieruimten zijn. In dat geval mag in de kleinste ruimte worden gerookt maar ook hier geldt dat het niet verplicht is om zo´n rookruimte te maken!