Socialistische Partij

Opsluiten onschuldige kinderen opnieuw aan de kaak gesteld

15-04-2004 * SP-Kamerlid Jan de Wit heeft vandaag een petitie in ontvangst genomen van de Belangenvereniging voor Medewerkers in de Jeugdbescherming en de Jeugdreclassering (BMJ). Een groot aantal jeugdbeschermers en jeugdreclasseringsmedewerkers kwam naar Den Haag om de politiek duidelijk te maken dat het met de opvang van de kinderen binnen de jeugdhulpverlening niet goed gaat.

Kinderen demonstreren in kooi

Te jonge kinderen zitten in een gesloten setting zonder verdere behandeling, er is een tekort aan gesloten behandelplekken, pleeggezinnen en gewone internaatplaatsen. Ondanks dat deze knelpunten herhaaldelijk door zowel werknemers- als door werkgeversorganisaties bij de politiek aanhangig zijn gemaakt, heeft dit tot nu toe niet tot concrete resultaten geleid. Ook de SP heeft herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de problematiek, maar vond tot nu toe weinig gehoor bij de achtereenvolgende regeringen.

Jan de Wit neemt petitie in ontvangst
Jan de Wit krijgt petitie aangeboden

In de overhandigde petitie wordt de problematiek van de gesloten plaatsingen en de te lange wachtlijsten aan de kaak gesteld. Daarnaast werd een groot aantal geanonimiseerde casussen overhandigd worden van bijzonder schrijnende gevallen. Namens de SP zei De Wit toe dit dossier met bijzondere aandacht te blijven volgen en niet los te laten tot deze problemen verholpen zijn.