Gemeente Utrecht

VERGUNNINGEN 'COMMERCIËLE' VRIJMARKT KONINGINNEDAG ALLE VERGEVEN

Veel eerder dan vorig jaar zijn alle vergunningen voor de vrijmarkt op Koninginnedag allemaal vergeven. Er zijn tot eind maart 150 vergunningen verstrekt. Inmiddels zijn er al tientallen aanvragen afgewezen, omdat er geen plek meer is.

Binnen het vrijmarktgebied zijn sinds vorig jaar drie locaties aangewezen waarvoor een vergunning verplicht is. Het gaat globaal om de gebieden Van Asch van Wijckbrug en omgeving, eind van Asch van Wijckkade tot Plompetorenburg en St. Jacobsstraat. Van oudsher staan op deze locaties vooral ambulante handelaren met verkoopwagens, bakkramen en uitstallingen voor de (meer commerciële) verkoop van kleding, etenswaren en dergelijke.

Dit jaar biedt de Jaarbeurs op en rond Koninginnedag de mogelijkheid voor tien euro 24 uur te parkeren. Het parkeerterrein wordt extra bewaakt.

Grenzen van het vrijmarktgebied
Het gebied van de vrijmarkt is begrensd door het Vredenburg, de Lange Viestraat, de Potterstraat, de Voorstraat, de Wittevrouwenstraat, de Stadsbuitengracht, de Weerdsingel WZ en de Catharijnekade. Bij de voetbalkooi aan de Van Asch van Wijckskade is het gebied alleen bedoeld voor kinderen.

Duur van de vrijmarkt
De vrijmarkt start zoals te doen gebruikelijk op 29 april om 18.00 uur en eindigt op Koninginnedag 30 april om 18.00 uur. Vóór de start van de vrijmarkt mag niemand een standplaats innemen, goederen uitstallen of markeringen op de weg aanbrengen.

Tijdens de 24 uur van de vrijmarkt wordt een stille periode in acht genomen van 01.00 uur 's nachts tot 10.00 uur 's morgens (op 30 april). In deze periode mag dus geen versterkte muziek worden gespeeld, mogen geen aggregaten draaien en mag er geen onnodige herrie worden gemaakt. Ook buiten deze periode treedt de politie op tegen buitensporig lawaai.

Oproep aan alle bezoekers
De bewoners van de binnenstad en de gemeente vinden het belangrijk dat het openbare groen in de binnenstad niet lijdt onder de feestelijkheden rond Koninginnedag. Vooral in de bermen van de Weerdsingel en de Van Asch van Wijckkade is door bewoners veel energie gestoken in bijzondere beplanting van de bermen. Deze bermen worden met hekwerk afgezet.

In het vrijmarktgebied staan verschillende gratis toiletten. Tegen wildplassen zal de politie streng optreden. Een overzicht van de regels rond de vrijmarkt is te vinden op de website www.utrecht.nl/vrijmarkt. Omwonenden krijgen in de loop van de maand april een stadsplan in de bus en in de huis-aan-huisbladen komen publicaties over de regels. Voor het publiek zijn tijdens kantooruren de informatienummers van de gemeente bereikbaar: 030-286 70 80 en 030-286 10 43. Het servicenummer van de politie is: 0900-88 44.

Het telefonisch informatienummer voor het Openbaar Vervoer is: 0900 - 899 89 59 (20 ct/min).

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, 030-286 11 56.

Utrecht, 13 april 2004.