VVD



Nieuws

15 apr 2004 - VVD: Minister Bot als Vliegende
Hollander

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen hoopt dat minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken geen voorbeeld neemt aan de Vliegende Hollander, het spookschip dat de wereldzeeën afschuimt zonder ooit meer in diens thuishaven te kunnen afmeren.

Bot verklaarde dat hij, bij de onderhandelingen over de Europese grondwet, zonder het veto op de Europese Meerjaren-begroting niet thuis zou kunnen komen. Voor de VVD moet daar, onder meer, de versterkte rol van de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie bij de handhaving van het Stabiliteitspact en de handhaving van de Nederlandse Eurocommissaris aan worden toegevoegd.

De minister onderschreef de visie van de VVD met betrekking tot de eventuele afschaffing van het Europees wapenembargo tegen China dat deze kwestie direct wordt gekoppeld aan de opstelling van China ten opzichte van Taiwan, de mensenrechten in China, Tibet en de stagnerende democratisering in Hongkong en Macao. Minister Bot zal, op uitdrukkelijk verzoek van de VVD dat door een Kamermeerderheid wordt gesteund, trachten meer Europese lidstaten achter deze opvatting te krijgen.