Provincie Friesland

Persbericht

15 april 2004

Wadden Sea Forum zeer bezorgd over veiligheid scheepvaart Waddenzee

Voorzitter Ed Nijpels:"Er kan nog veel worden verbeterd aan de veiligheid van de scheepvaart rondom de Wadden. Zo kunnen we beginnen met de invoering van wat internationaal is afgesproken na bijvoorbeeld de catastrofe met de Prestige voor de Spaanse kust." Het Wadden Sea Forum sprak vandaag in Esbjerg over de risico's van de scheepvaart in de omgeving van de Wadden. Een recente studie naar de veiligheid van de scheepvaart en mogelijkheden om verontreiniging door scheepvaart te voorkomen leverde een groot aantal aanbevelingen op. Het Wadden Sea Forum heeft uitgebreid stilgestaan bij de gewenste maatregelen en onderschrijft deze op hoofdlijnen. Een speciale werkgroep zal zich nog met nadere aanscherping en actualisatie van de aanbevelingen bezighouden. Nijpels: "De nationale regeringen kunnen hier direct mee aan het werk om de veiligheid van de Waddenzee te verbeteren."

Een aantal belangrijke aanbevelingen ligt op het terrein van de monitoring van het scheepvaartverkeer. Zo wordt voorgesteld dat Nederland overgaat tot de onmiddellijke invoering van de Erika II-maatregelen, waar het opzetten van een gemeenschappelijk monitorings- en informatiesysteem deel van uit maakt. Met dit systeem is over elk schip bekend waar het vaart, waarheen het gaat en wat het vervoert. Ook wordt voorgesteld over te gaan tot permanente radar surveillance van het scheepvaartverkeer. Ook is gesproken over de aanbeveling tweezijdig beboeiing van scheepvaartroutes te handhaven. De scheepvaartsector gaf aan ook éénzijdige beboeiing acceptabel te vinden, de milieuorganisaties spraken daar hun twijfel over uit. De consequenties van deze aanbeveling worden nog nader onderzocht en op een later moment opnieuw in het WSF besproken. Ook een betere samenwerking voor informatie-uitwisseling zal verder worden onderzocht.

Het onderzoeksbureau GAUSS heeft de analyse uitgevoerd op het gebied van veiligheid van de scheepvaart en veiligheid van schepen, rampenbestrijding, illegale lozingen van olie en andere stoffen en de havenstaatcontrole. De studie heeft duidelijk gemaakt dat de veiligheid op nationaal en trilateraal niveau vergroot kan worden.

Het Wadden Sea Forum
Het trilaterale Wadden Sea Forum (WSF), onder voorzitterschap van de drs. E.H.T.M. Nijpels, commissaris van de koningin in de provincie Fryslân, werd in 2001 ingesteld door de regeringen van Denemarken, Nederland en Duitsland. Het Forum heeft als doel het ontwikkelen van strategieën voor duurzame ontwikkeling in de Waddenzeeregio. De leden van het Forum representeren de sectoren Landbouw, Industrie en Havens, Visserij, Toerisme en Recreatie, Energie, Natuurbescherming, en lokale, regionale en nationale overheden. De finale resultaten en voorstellen van het WSF worden ingebracht op de 10de trilaterale Waddenzeeconferentie, die op 2 en 3 november 2005 op Schiermonnikoog plaatsvindt.



Provincie Friesland