Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/1010
datum
15-04-2004

onderwerp
Monitoring Aviaire Influenza en Early Warning
TRC 2004/2837

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In deze brief wil ik ingaan op mijn toezegging aan uw Kamer, gedaan tijdens het Algemeen Overleg van 18 maart jl., om te onderzoeken of het zinvol is om de frequentie op te voeren van monitoring van Aviaire Influenza bij pluimveebedrijven met vrije uitloop.

datum
15-04-2004

kenmerk
VVA. 2004/1010

bijlage

Monitoring Aviaire Influenza
Zoals ik al in de brief van 19 maart 2004 aan de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) heb aangegeven, zijn er in Nederland twee systemen ontwikkeld om de mogelijke gevolgen van besmettelijke dierziekten bij pluimvee zo klein mogelijk te maken, te weten monitoring en Early Warning. Daarmee wordt ook gevolg gegeven aan de EU-verplichting tot monitoring op laagpathogene Aviaire Influenza (LPAI).

Europese monitoring
De Europese Commissie heeft via een beschikking de lidstaten opgedragen een monitoringsprogramma voor laagpathogene Aviaire Influenza op te stellen en ten uitvoer te brengen. Het Europese programma is gebaseerd op steekproeven, het Nederlandse programma omvat alle bedrijfsmatige gehouden pluimvee; het is dus uitgebreider dan wat Europa voorschrijft. Tijdens de Landbouwraad van 22 maart 2004 heb ik aandacht gevraagd voor het belang van een Europese aanpak met betrekking tot actieve monitoring van laagpathogene Aviaire Influenza en een geharmoniseerde benadering bij positieve uitslagen. Nederland heeft dit belang immers aan den lijve ondervonden nu na het aantreffen van laagpathogene Aviaire Influenza belangrijke importeurs als Rusland en Japan hun grenzen voor Nederlands pluimveevlees hebben gesloten met alle schadelijke gevolgen voor de sector van dien. Ik heb een beroep gedaan op de Commissie om op korte termijn met voorstellen te komen over hoe met positieve monsteruitslagen moet worden omgegaan.

Monitoring in Nederland
De monitoring bestaat uit serologisch onderzoek van alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee in Nederland. Dit systeem heeft als doel om over een langere periode trends en ontwikkelingen van het voorkomen van Aviaire Influenza in kaart te brengen. Aan de hand van deze gegevens kan het beleid over Aviaire Influenza aangepast worden.

Dit systeem is er in eerste instantie niet op gericht om snel een besmetting op te sporen; het blijft een momentopname. De monitoring Aviaire Influenza is in medebewind aan de PVE opgedragen. De productschappen zorgen voor de praktische invulling van de monitoring. Gelet op de kwetsbaarheid van pluimveebedrijven met buitenlopende dieren worden deze bedrijven vaker gecontroleerd dan bedrijven zonder vrije uitloop, namelijk vier keer per jaar.

Early Warning Systeem
Het Early Warning Systeem (EWS) heeft specifiek tot doel om vroegtijdig signalen te krijgen die kunnen wijzen op Aviaire Influenza. Dit EWS is ondergebracht in de Regeling monitoring Aviaire Influenza 2003 en bestaat uit een verplichting van de dierenarts en veehouder om verschijnselen die op Aviaire Influenza wijzen te melden, te weten:
3% uitval en 20% vermindering in voer- en wateropname. Uitbreiding van deze criteria, met bijvoorbeeld eiproductiedaling is een van de mogelijkheden die ik op dit moment onderzoek om de meldplicht verder te ontwikkelen. Ook bestaat er in de bovengenoemde regeling een meldplicht voor 'vreemde' verschijnselen, anders dan verschijnselen die wijzen op Aviaire Influenza.
Dit Early Warning Systeem zal het beste functioneren wanneer iedereen, zowel de veehouders als de dierenartsen, zijn verantwoordelijkheid neemt en snel meldt.

Conclusie
Gelet op het bovenstaande blijft voor het snel opsporen van verschijnselen die kunnen wijzen op Aviaire Influenza het EWS het belangrijkst, mits het optimaal gebruikt wordt. Een consequente en snelle melding door pluimveehouders en dierenartsen is hierbij van groot belang. Het verder opvoeren van de frequentie van testen in het monitoringsprogramma is, gelet op het voorgaande, mijns inziens niet zinvol.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Monitoring Aviaire Influenza en Early Warning (PDF-formaat, 35 kB)


---