Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


15-04-04: 2003 goed jaar voor campings

Voor de campingsector was 2003 een goed jaar. Tweederde van de campings had een groter aantal gasten dan in 2002, bij een kwart van de campings is het gelijk gebleven. De omzet in de totale campingsector is in 2003 met bijna 8 procent gestegen. Hotels en bungalowparken hebben een minder florissant jaar achter de rug; hun gastenaantal is in 2003 gedaald, bij hotels en bungalowparken was dit respectievelijk 4 en 8 procent. De omzet in de hotelsector daalde ongeveer 6 procent. De verwachtingen voor het voorjaar van 2004 zijn echter voorzichtig positief. Een kwart van de verblijfsrecreatieve bedrijven verwacht meer gasten, de helft evenveel. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Het onderzoek is eind maart, in samenwerking met diverse Provinciale Bureaus voor Toerisme en grootstedelijke VVV's, uitgevoerd onder circa 900 bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector. In dit onderzoek is gevraagd naar de indruk die de ondernemers zelf hebben.

De meest genoemde reden voor de omzetdaling in de verblijfsrecreatie in 2003 is de tegenvallende economie. Bedrijven kregen minder zakelijke en toeristische gasten en de aanwezige gasten besteedden minder geld. Musea hebben in 2003 hun omzet licht zien stijgen met 3 procent (hogere bestedingen van de bezoekers), terwijl de Nederlandse attracties te maken hadden met een lichte daling van 1 procent. Nieuwe attracties of tentoonstellingen zorgden wel voor extra omzet.

Eerste kwartaal 2004
Wat betreft het verblijfstoerisme blijkt dat de omzet in de eerste drie maanden van 2004 bij tweevijfde van de hotels en bij eenderde van de bungalowparken gedaald is ten opzichte van dezelfde periode in 2003. Over de campings is nog geen realistisch beeld te geven, aangezien maar eenvijfde van het totaal aantal campings in het eerste kwartaal open was. Voor musea is het eerste kwartaal wat betreft de omzet gelijk gebleven aan het eerste kwartaal van 2003. Attracties zagen in deze periode hun omzet iets stijgen. Een nieuwe attractie of tentoonstelling zijn vaak redenen voor meer omzet. Eenderde van de dagrecreatieve bedrijven die minder omzet hebben gegenereerd, wijten dit aan het slechte weer of aan bezoekers die minder geld besteden.

Verwachtingen voor voorjaar voorzichtig positief De verwachtingen voor het aantal gasten voor de rest van het voorjaar zijn onder de bungalowparken, campings en hotels voorzichtig positief. 20 tot 30 procent van de bedrijven verwacht meer gasten. 40 tot 75 procent verwacht in het komende voorjaar evenveel gasten als in 2003. Van de hotels verwacht eenvijfde daarentegen minder gasten. De belangrijkste reden voor deze positieve verwachtingen is het aantal boekingen dat al binnen is. Bovendien verwacht een kwart van de verblijfsrecreatieve bedrijven dat de economie weer aantrekt. Die bedrijven die minder gasten verwachten te ontvangen, wijten dit met name aan de slechte economie.

Monitor Toeristische Bedrijven en de initiatiefnemers In de laatste twee weken van maart is de eerste meting van de Monitor Toeristische Bedrijven 2004 uitgevoerd. Binnen dit onderzoek zijn 907 bedrijven uit de toeristisch-recreatieve sector, die deel uitmaken van het Bedrijvenpanel, telefonisch ondervraagd. Doel is om snel en actueel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het toerisme in 2003 en in het eerste kwartaal van 2004. Ook de verwachtingen voor het voorjaar van 2004 zijn in kaart gebracht.

De Monitor Toeristische Bedrijven is uitgevoerd in samenwerking met diverse Provinciale Bureaus voor Toerisme en VVV's van de grote steden:

Amsterdam Tourism & Convention Board

Toerisme Noord-Holland

Brabants Bureau voor Toerisme

Bureau voor Toerisme Zeeland

Den Haag Marketing

Flevolands Bureau voor Toerisme

Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme

Provincie Limburg

Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme

Provincie Zuid-Holland

Provincie Friesland

Texelse Vereniging van Logiesverstrekkers

Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen