Novem

15-04-2004 Rol van Novem: Kennisverspreiding
Het energiehuis
Het energiehuis

Energiebesparing via internet, passend bij leefstijlen van huishoudens

Projectleiding: Van Hall Instituut, Leeuwarden
Andere betrokken partijen: Wageningen Universiteit, Nuon.

Doelstelling
Een besparing van minimaal 10% op het directe energiegebruik van huishoudens door gedragsverandering, en wel zo dat het nieuwe gedrag ook beklijft. Dit te bereiken via een website met informatie en feedback, afgestemd op de leefstijlen van de huishoudens.

Doelgroep: 100 huishoudens met toegang tot internet, landelijk Looptijd: 1 september 2001 - 1 mei 2003

Aanpak
Het Energiehuis maakt gebruik van drie theoretische perspectieven: sociologie van consumptie; monitoring en gedragsveranderingen; "post-Fordisme" (de toenemende invloed van consumenten in de productieketen). Toepassing hiervan betekent dat Het Energiehuis informatie en feedback geeft die is afgestemd op de leefstijlen van de deelnemende huishoudens.
Voor het project is een website ontwikkeld. Deze is opgebouwd uit: een publiek gedeelte t.b.v. de werving van deelnemers; teamgedeeltes waarin de deelnemers o.a. kunnen discussiëren en tips kunnen uitwisselen; per deelnemer een persoonlijk gedeelte voor o.a. het invoeren van de meterstanden en het stellen van vragen aan experts.

Er vonden telefonische interviews plaats met 23 deelnemers; deelnemers die in de loop van het project zijn geworven, kregen een vragenlijst toegestuurd. Op basis van deze gegevens is een teamindeling (drie teams) gemaakt aansluitend bij verschillende leefstijlen (benaderingen van energiebesparing). Vanwege het geringe aantal deelnemers is er geen controlegroep ingesteld.

Op basis van de verbruiksgegevens zijn de besparingspercentages vastgesteld. De deelnemers ontvingen de feedback op de besparingen via de website.

Tussentijds vond er een telefonische interviewronde plaats met 24 minder actieve deelnemers. Als redenen om af te haken werden o.a. genoemd: persoonlijke omstandigheden; problemen met de eigen computer; onoverzichtelijkheid of te lage snelheid van de website; onbruikbaarheid van de discussies. Op basis van deze uitkomsten is de website tussentijds verbeterd.
Na afloop is het project geëvalueerd door middel van 39 interviews. Ook vond er een eindbijeenkomst plaats met de deelnemende huishoudens waarin de behaalde resultaten zijn besproken.

Resultaten in het kort

In totaal zijn slechts 66 deelnemers geworven. Gedurende het project haakten 22 deelnemers af.


* Globaal kunnen drie verschillende aanpakken/leefstijlen van energiebesparing bij de deelnemende huishoudens worden onderscheiden: focus op doe-het-zelfactiviteiten rond het eigen huis; focus op snelle en gemakkelijk toepasbare
gedragsmaatregelen; focus op nieuwe apparatuur. Het doe-het-zelfteam bleek het meest actief.

* Er zijn hoge besparingsresultaten bereikt: gemiddeld 12% voor gas en 8% voor elektriciteit; de percentages variëren echter sterk per huishouden.

* Uit de evaluatie met deelnemers kan o.a. worden geconcludeerd dat het bewustzijn van het energieverbruik toeneemt als er vaker wordt gemeten en als ook gezinsleden betrokken worden (met name kinderen).

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de resultaten en aanbevelingen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de heer Hugo Schönbeck, projectleider duurzaamheid Van Hall Instituut, Postbus 1754, 8901 CB Leeuwarden