Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn maakt herwaardering beeldbepalende panden

Door de wijziging van de Woningwet en de gemeentelijke Monumentenverordening (2003) kan de cultuurhistorische waarde van veel panden in Apeldoorn in het geding komen. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Apeldoorn alle panden die tot dusver aangewezen of genomineerd zijn als beeldbepalend pand (voorheen karakteristiek pand) nog eens kritisch tegen het licht gehouden om na te gaan of de panden in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. De inventarisatie (quickscan) wordt 15 april in de gemeentelijke Cultuurhistorische Adviescommissie behandeld.

Als gevolg van de aanpassing van de Woningwet zijn de mogelijkheden om in een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht vergunningvrij te bouwen aanzienlijk verruimd. Daarnaast kunnen door de wijziging van de Monumentenverordening beeldbepalende panden alleen nog voorkomen in beschermde stads- of dorpsgezichten. Daardoor heeft een groot aantal panden dat hier buiten valt geen status meer op basis van hun cultuurhistorische kwaliteiten.

De resultaten van de inventarisatie staan in het rapport Quickscan beeldbepalende panden. Op basis van het rapport adviseert de Adviescommissie in eerste instantie welke beeldbepalende panden nader beschreven moeten worden omdat ze mogelijk op de gemeentelijke monumentenlijst kunnen komen. Op basis van de beschrijvingen brengt de commissie vervolgens een definitief advies uit aan het college van burgemeester en wethouders over de panden die de status van gemeentelijk monument verdienen.

Eigenaren van de panden die nader beschreven worden ontvangen hierover te zijner tijd bericht. Zij kunnen voor meer informatie contact opnemen met de heer W. Dijkhof van de afdeling Bouwtoezicht en Monumenten, telefoon (055) 5802482 of e-mail: w.dijkhof@apeldoorn.nl.

Voor het laatst bijgewerkt op: 30-mrt-2004 08:43