Ministerie van Justitie

Donner wil einde aan flitsscheiding
14 april 2004

Minister Donner geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan een einde te willen maken aan de zogeheten 'flitsscheiding'. Dit is de procedure waarmee een huwelijk in een geregistreerd partnerschap wordt omgezet, dat snel kan worden ontbonden.

Vorig jaar had de minister de Kamer al laten weten dat de forse groei van het aantal flitsscheidingen hem zorgen baarde. Hij wilde toen nog niet zo ver gaan deze mogelijkheid te verbieden. Volgens Donner kleven aan de procedure grote bezwaren. Veel landen, waaronder Duitsland, erkennen de flitsscheiding niet. Ook kunnen bij ontbinding van een partner-registratie geen voorzieningen over kinderen worden getroffen.

Donner vindt het verder van belang dat een kind door beide ouders wordt verzorgd en opgevoed. De ouderlijke verantwoordelijkheid brengt dit met zich mee. Ouders moeten zelf afspraken maken over een zorgverdeling. In een flitsscheiding is dit niet geregeld.

Donner wil stimuleren dat mensen die gaan scheiden vooraf goede afspraken maken. Hiervoor worden er eisen gesteld aan het inleidende verzoekschrift tot echtscheiding.

Donner voelt er niets voor om echtscheiding mogelijk te maken zonder tussenkomst van de rechter. Volgens Donner is het huwelijk een verbintenis met een bijzondere betekenis, die niet als een gewoon contract ontbonden mag worden.

Meer informatie over echtscheiding vindt u in het onderdeel Publiek op deze website.

Bron: Persbericht Justitie