Socialistische Partij

Reisverslag SP-delegatie in Irak, april 2004

Woensdag 14 april 2004

Irak, je moet er geweest zijn

Koerdistan: indrukwekkende uitgestrektheid
Koerdistan: indrukwekkende uitgestrektheid

Irak-nieuws van vandaag: bij meerdere acties zijn er vandaag buitenlanders gegijzeld, een paar eerder gegijzelden zijn vrij gekomen, er zijn vier controleposten tussen Bagdad en Mosul aangevallen, opstandelingen hebben de derde Amerikaanse helikopter van deze week neergehaald en Rusland trekt zijn staatsburgers, meer dan achthonderd, terug. En het Iraanse regime schijnt door de Amerikanen gevraagd te zijn om een bemiddelingspoging te doen om dwarsligger al-Sadr tot een meer gematigde opstelling te brengen. Amerikaanse troepen maken zich op voor aanvallen op Najaf en wellicht Faluja, waar de wapenstilstand bijna afloopt. De woordvoerder van al-Sadr reageert met een grote persconferentie die wereldwijd uitgezonden wordt, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken doet zijn zegje voor de camera's van CNN en Al-Jazeera en we zien beelden van in brand geschoten vrachtwagens. We hebben de klok rond Irak op tv. Maar weten we wel wat we zien?

Moderne oorlogen worden steeds vaker ook via de media uitgevochten. De berichten van vandaag geven de indruk dat de oorlog in Irak opnieuw oplaait.

Zowel CNN, als Al Jazeera en Al Arabia zoomen de laatste dagen in op de straatgevechten in Falluja en de omsingeling van Najaf en van de kant van familie en vrienden krijgen we bezorgde e-mailtjes en telefoontjes waarin zij hun bezorgdheid kenbaar maken en ons op het hart drukken toch vooral voorzichtig te zijn.

Reizen onder begeleiding Reizen onder begeleiding

Maar Irak is natuurlijk een heel stuk groter dan de media bestrijken. En in het grootste deel van het land is het veel rustiger dan de tv-beelden doen vermoeden. In het noordelijke en noordoostelijke deel van Irak is er van geweld geen sprake. Dat hebben we de afgelopen dagen kunnen zien terwijl we van de Syrische tot de Iraanse grens zijn getrokken. Zelfs geen verhoogde paraatheid, maar "business as usual" volgens onze gastheren. Uitsluiten kun je niets, benadrukken zij, maar de situatie in de regio is naar hun zeggen niet gevaarlijker dan in pakweg Madrid.

"Je moet er geweest zijn om erover te kunnen oordelen," hoorden we twintig jaar geleden regelmatig als we ageerden tegen de apartheid in Zuid-Afrika of dictaturen in Latijns-Amerika. Nu hier in Irak, blijkt het eerder moeilijker dan makkelijker te zijn om aan te geven hoe het zit. Onze indruk is dat de meeste Irakezen vandaag naar hun werk of naar school zijn gegaan, het huishouden hebben gedaan en bij het bekijken van de nieuwsberichten tegen elkaar gezegd hebben: "Wat een zooitje zeg, het lijkt wel of het nooit ophoudt."

14 april - Onderweg Onderweg

In de pakweg dertig gesprekken die we de afgelopen dagen met mannen en vrouwen van regering, NGO's, vakbonden en vrouwenorganisaties gehad hebben, benadrukken we dat we van hen willen horen hoe de problemen in hun land opgelost zouden kunnen worden.

Vrijwel iedereen die we tot nog toe spraken - de moslimfundo's spreken we waarschijnlijk morgen of overmorgen - horen we dat er geen sprake is van een brede volksopstand tegen de Amerikaanse bezetter. Er zou veeleer sprake zijn van een wanhoopsoffensief van moslimfundamentalistische en pro-Saddam groepen die nauwelijks steun van de bevolking zouden hebben. Met de moed der wanhoop zouden zij niet te beroerd zijn om over de ruggen van gewone Irakezen hun heilige, dan wel vuile oorlog uit te vechten. De opstandelingen zouden, geinspireerd door `buitenlands gajes' inzetten op een geweldsorgie waarbij zij "alles of niets" spelen. De schokkende videobeelden van gegijzelde Japanners, de onvermijdelijke burgerslachtoffers, de anti-oorlogsprotesten in tal van plaatsen in de wereld, regeringen die overwegen hun troepen uit Irak terug te trekken, dat alles moet er volgens onze gesprekspartners toe leiden dat de positie van de Amerikanen en de voorlopige regeringsraad ondermijnd wordt ten gunste van de krachten die zich sterk maken voor een islamitische republiek.

Onderweg Als ons de afgelopen dagen iets duidelijk is geworden, is het dat zwart-wit polarisatielijnen in het geval van Irak niet bestaan. Waar het gaat om de interpretatie van het geweld en de aanstichters daarvan valt het op dat de Amerikaanse bezetters, de voorlopige Iraakse regeringsraad en de progressieve en seculiere partijen het op hoofdlijnen eens lijken te zijn, hoezeer ze politiek ook van opvatting verschillen. Daarbij moeten zowel de opstandelingen in Fallujah als de beweging van al Sadr het ontgelden. Als het aan de progressieven gelegen had, hadden de Amerikanen de al Sadr-beweging al veel eerder aan moeten pakken. "Het is toch te gek voor woorden dat die lui het afgelopen jaar eigen rechtbanken en gevangenissen op hebben gezet, dat ze belasting heffen in sommige wijken in Bagdad en dat ze op eigen houtje gewapende eenheden opzetten. Aanpakken die hap!"

Niet over de vraag of maar over de vraag hoe de opstandelingen aangepakt moeten worden, lopen de meningen echter uiteen. Het zou de Amerikanen aan gevoel voor verhoudingen ontbreken waardoor zij er elke keer weer in zouden slagen om Irakezen van zich te vervreemden. Daarbij komen ze met voorbeelden van grof gedrag, intimidatie en escalerend optreden. Tot nog toe zijn we niemand tegen gekomen die zich uitspreekt voor het onmiddellijke vertrek van alle buitenlandse troepen. Sterker nog, in dat geval zou het volgens velen waarschijnlijk pas echt een puinhoop worden in midden en zuid-Irak. Maar zomaar doorgaan op de huidige weg, dat loopt ook dood, zoals we dagelijks zien.

Wat dan wel: de VS eruit de VN erin? Goed idee zegt de een tegen ons. Geen flauw idee zegt de ander, als we er naar vragen. Als we jullie daar een plezier meedoen valt daar best over te praten, horen we van een derde die het ook niet weet. Over een paar dingen zijn ze het wel eens. De meeste mensen willen een eind aan de chaos, het geweld en de onveiligheid.

En grote meerderheid heeft - of je dat nu leuk vindt of niet - geen boodschap aan de politiek. Juist het grote vacuüm en het gebrek aan legitimiteit van politieke bewegingen maakt dat het dubbeltje beide kanten op kan vallen. Een ideale situatie voor gangsterpolitici, religekken en drugsbaronnen.

De toekomst van Irak? Als die alleen moet afhangen van de inzichten van regeerders, bestuurders, generaals en religieuze leiders, dan valt te vrezen dat het hier voorlopig niet goed komt. Als regeringen zouden kunnen en durven luisteren naar al die gewone mensen, die ons vertellen hoe ziek ze zijn van dictatuur en oorlog, dan zou de toekomst van Irak er iets rooskleuriger uit zien.

zie ook Index reisverslag

zie ook Dossier Irak