Provincie Utrecht

Utrecht krijgt compliment van minister Veerman

Persbericht

Eerste provincie met Faunabeheerplan

14-4-2004 - De provincie Utrecht is de eerste provincie in Nederland waar een door Gedeputeerde Staten goedgekeurd Faunabeheerplan beschikbaar is. Dit plan dient onder andere als basis voor de ontheffingverlening voor het doden van dieren die schade veroorzaken. Gedurende overleg met de Tweede Kamer heeft minister Veerman van LNV het plan getoond en een compliment gegeven aan de provincie Utrecht.

Met het Faunabeheerplan is de basis gelegd voor gecoördineerd en planmatig beheer en schadebestrijding van de beschermde inheemse diersoorten grauwe gans, kolgans, knobbelzwaan, meerkoet, zwarte kraai, kauw, ekster, roek, spreeuw, ree en vos. In elke provincie moet zo'n plan komen, zegt de Flora- en faunawet.

Het doden van dieren

Omdat minister Veerman in Portugal zit, kwam directeur-generaal André van der Zande naar Utrecht om het plan in ontvangst te nemen. Gedeputeerde Jan Pieter Lokker overhandigde het met de woorden: "Het beleidskader, de basis voor het verlenen van ontheffingen, is er nu. Het is jammer dat dit onderwerp altijd bemoeilijkt wordt door emotie die het doden van dieren oproept. Hierdoor ontstaat het gevaar dat je het maatschappelijk debat verliest. En dat moeten we dus niet doen!" Van der Zande noemde het een plan met gedurfde ambitie. Hij beschouwt Utrecht als moedig, omdat de provincie duidelijke keuzes durft te maken, onder andere wat het doden van de vos betreft. Het plan is ook een eerste signaal dat de provincies wel degelijk zelf een kader kunnen scheppen om én de weidevogel én de vos te beschermen. Hiervoor is geen landelijke vrijstelling voor het afschieten van de vos nodig, iets waar momenteel stemmen voor opgaan. De minister moet hier nog over beslissen.

Alle partijen

Het Faunabeheerplan is opgesteld door de Stichting Faunabeheereenheid Utrecht, waarin de terreinbeherende organisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Utrechts Landschap), de agrariërs (Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie), de grondeigenaren (Utrechts Particulier Grondbezit) en de jagers (Gewestelijk Utrechts Jacht- en Faunabedrijf) vertegenwoordigd zijn.

Laatst gewijzigd op 04/14/2004 03:15:24 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl