Politie Friesland

Politieberichten van 14/4 (13.00) t/m 15/4 (07.00)

Fryslân 15-04-2004 - Voor verdere informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Leeuwarden: aanhouding verdachte zaak Friesburg
Maandag is een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in zijn woning. Hij wordt ervan verdacht een poging te hebben gedaan om een 30-jarige inwoner van Leeuwarden te beroven. Het slachtoffer en de verdachte waren kennissen van elkaar (dit als aanvulling op het politiebericht van 9/4 13.00 t/m 10/4 13.00 Leeuwarden: man gewond). De 17-jarige zit nog vast en wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Heerenveen: diefstal uit restaurant
Woensdagochtend werd een kassalade gestolen uit een restaurant aan de Huismanstraat. De buit bedraagt enkele honderden euros. Onbekend is hoe de verdachte is binnengekomen, waarschijnlijk is hij via de keuken weer naar buiten gegaan. Hier is hij door enkele getuigen gezien. Ook is gezien dat de verdachte er op de fiets vandoor ging. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoonster van Grou.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs, auto in beslag genomen Woensdag om 12.05 uur werd een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd in de Leo Twijnstrastraat. Bekend was dat de man rijdt zonder rijbewijs, zoals ook op deze bewuste woensdagochtend. Wegens recidive is de auto in beslag genomen en overgebracht naar het bureau.

Fryslân: controle op afvaltransport
Woensdag is mobiel gecontroleerd, door zes politiemensen, op het vervoer van gevaarlijke stoffen. In totaal werden 21 voertuigen gecontroleerd: zeven op afval, eenmaal op gevaarlijke stoffen, vijfmaal een koelwagen en achtmaal overig. Er werden acht overtredingen geconstateerd, te weten: vijfmaal voor het niet hebben van een eurovignet, tweemaal voor een (te ver) uitstekende lading en eenmaal voor het niet afgeven van een kentekenbewijs voor een aanhangwagen.

Leeuwarden: bij verkeerscontrole 53 bekeuringen voor het niet dragen van de gordel, drie rijbewijzen ingevorderd wegens snelheid Woensdag is een verkeerscontrole gehouden door het team verkeer in Leeuwarden. Tussen 10.30 uur en 12.00 uur werd gecontroleerd op de Heliconweg en de Archipelweg op het dragen van de gordel. 53 bekeuringen werden uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel. Tot genoegen van een flink aantal kinderen werd een gordeldier uitgedeeld. Vijfmaal werd bekeurd voor het niet handsfree bellen, eenmaal was een bestelwagen 35,5% overladen. In de middaguren werd bij Marssum gecontroleerd op snelheid. Hier werden 20 bekeuringen uitgedeeld. Van drie bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Zij reden respectievelijk 163, 172 en 174 km per uur, terwijl ter plaatse 100 km per uur is toegestaan. Het betreft o.a een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden en een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden.

Kubaard: landbouwongeval
Woensdag om 14.35 uur werkte een 60-jarige inwoner van Tzum op een shovel aan de Joarumerleane. De man zag een 60-jarige inwoner van Kubaard naar de stallen lopen. Verder veronderstelde hij dat een tweede persoon, een 23-jarige inwoner van Wommels, de 60-jarige inwoner van Kubaard aan het helpen was. Op een gegeven moment draait de inwoner van Tzum met de shovel de kuilbak uit en rijdt voorwaarts weg. Hier lag een hoeveelheid kuilplastic waar hij overheen reed. Juist toen hij het plastic opreed zag hij het hoofd van de inwoner van Wommels naast het rechtervoorwiel verschijnen, tevens hoorde hij een harde krijs. De 23-jarige inwoner van Wommels was geraakt. De man klaagde over pijn rond zijn bekken en in zijn onderrug. De politie heeft met ambulancepersoneel het slachtoffer gestabiliseerd. Onder begeleiding van een politiemotor is het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Ameland: bestuurder scooter onder invloed
Woensdag om 20.25 uur werd op de Strandweg bij Buren een 23-jarige bestuurder van een scooter uit Nes gecontroleerd. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: diefstal auto
Tussen zondag en woensdag 12.00 uur is een beige Honda Civic 3d 1.5 gl met het kenteken PN 60 RP gestolen uit de Menno van Coehoornstraat. Aangifte is gedaan door een 58-jarige inwoner van Leeuwarden.

Oldeberkoop/Vinkega: te snel, rijbewijs ingevorderd
Woensdag om 20.15 uur reed een 38-jarige motorrijder uit Kuinre over de Vinkegavaartweg. Dit is een 60km zone. De motorrijder was al eerder opgevallen door zijn snelheid. Hierop werd over een afstand van 1031 meter zijn snelheid gemeten, dit leverde een gemiddelde op van 119 km per uur, met uitschieters naar 140. Hierop is de man staande gehouden en is het rijbewijs van de motorrijder ingevorderd.

Rijksweg A7 bij Nijland: te snel, rijbewijs ingevorderd
Woensdag om 21.00 uur reden twee motorrijders met hoge snelheid van Sneek richting Bolsward. Op de A7 werd stevig opgetrokken, tot over de 200 km per uur. Uiteindelijk kon een 49-jarige inwoner van Makkum aan de kant worden gezet. Hij had 182 km per uur gereden. De andere motorrijder ging er vandoor. Van de inwoner van Makkum is het rijbewijs ingeleverd.

Sneek: rijden onder invloed
Donderdag, even na middernacht, werd een 39-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Lemmerweg. De man bleek te hebben gedronken, hetgeen hem een rijverbod van drie uur opleverde.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Donderdag omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Burgum een fiets hadden gestolen in de buurt van de Spanjaardslaan. Hierop zijn de twee aangehouden. Uit controle van het framenummer bleek inderdaad dat de fiets was gestolen. Hierna zijn de twee overgebracht naar het bureau.