Ingezonden persbericht


Apple maakt de resultaten van het tweede kwartaal bekend Winst per aandeel verdrievoudigd

Bunnik, 15 april 2004 - Apple maakt vandaag de resultaten bekend voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2004, dat werd afgesloten op 27 maart 2004. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $46 miljoen, ofwel $0,12 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $14 miljoen, ofwel $0,04 per aandeel. De omzet voor het afgelopen kwartaal bedroeg $1,909 miljard, een stijging van 29 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 27,8 procent, vergeleken met 28,3 procent in het tweede kwartaal van 2003. De internationale verkopen vertegenwoordigden in dit kwartaal 43 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen kwartaal omvatten een post voor herstructureringskosten van $7 miljoen na belasting. Zonder deze kosten zou de nettowinst over dit kwartaal $53 miljoen hebben bedragen, ofwel $0,14 per aandeel.

Apple heeft in het afgelopen kwartaal 749.000 Macintosh computers en 807.000 iPods verkocht, een stijging van 5 procent qua computerverkoop en een stijging van 909 procent qua iPod-verkoop ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

"Apple heeft een uitstekend kwartaal gehad, met een omzetstijging van 29 procent en een stijging van de winst per aandeel van 200 procent vergeleken met het tweede kwartaal van het vorige boekjaar", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "De meeste producten van ons bedrijf hebben een groei laten zien. De iPod verslaat daarbij alles. Daarvan hebben we het recordaantal van 807.000 stuks verkocht, een stijging van meer dan 900 procent vergeleken met vorig jaar."

"We zijn bijzonder blij dat we in het derde achtereenvolgende kwartaal een omzetgroei van meer dan 10 procent hebben behaald", aldus Fred Anderson, CFO van Apple. "Maar wat nog belangrijker is: onze resultaten laten een toename van de bedrijfsmarge zien. Onze balans ziet er nog steeds uitstekend uit, met meer dan $4,6 miljard aan liquide middelen en geen schulden. Voor het derde kwartaal van het boekjaar 2004 verwachten we dat voor de vierde achtereenvolgende keer een omzet- en winstgroei van meer dan 10 procent wordt bereikt in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar, met een omzet van ongeveer $1,925 miljard. We verwachten een op GAAP gebaseerde winst per aandeel van $0,12 tot $0,13, inclusief circa $0,02 per aandeel voor een post herstructureringskosten."

Maatregelen die niet op GAAP zijn gebaseerd
Apple is van mening dat bekendmaking van de resultaten zonder bijvoorbeeld herstructureringskosten en winst op investeringen de kern van de bedrijfsresultaten van Apple weergeeft en zo belangrijke aanvullende informatie verstrekt aan zowel het management als investeerders.

De conference call waarin de financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2004 zijn besproken, is gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De herhaling is te beluisteren via http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq204/. Zowel Mac- als Windows-gebruikers kunnen de QuickTime Player die nodig is om de uitzending te volgen, gratis downloaden vanaf www.apple.com/nl/quicktime (Nederland) en www.apple.com/benl/quicktime (België).

Dit persbericht bevat prognoses over de toekomstige omzet en winst van Apple voor het derde kwartaal van het boekjaar 2004. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van levensbedreigende ziekten, zoals SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome); risico's die verband houden met de verkoop van Apple producten via de detailhandel zoals de kosten van investeringen, onzekerheid met betrekking tot de acceptatie van deze verkoopwijze door de klant en de mogelijke invloed op bestaande relaties met resellers; het mogelijke effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van andere leveranciers kan hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de door Apple geproduceerde producten; de afhankelijkheid van Apple van de beschikbaarheid van muziek van andere leveranciers; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem verder te ontwikkelen en voldoende Macintosh ontwikkelaars aan te trekken. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2003 en Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 27 maart 2004, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC. Apple Computer is niet verplicht om de prognoses of gegevens bij te werken, die geldig zijn vanaf de datum waarop deze zijn verstrekt.

Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPod en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurriaan Trommels:

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com

Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews Web: http://www.apple.com/nl ================================
Everything is easier on a Mac
================================