COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Ziekenfondsen lopen achter met kwaliteitsafspraken

2004/7

Diemen, 15 april 2004

Ziekenfondsen gaan in 2004 weinig voortgang boeken bij het maken van kwaliteitsafspraken met zorgaanbieders in een zorgovereenkomst. De afspraken tussen ziekenfondsen en zorgaanbieders zijn minder toereikend en resultaatgericht dan de overheid wenst. Het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ) constateert dit in zijn onderzoeksrapport 'Kwaliteitsafspraken bij overeenkomst'.

Ziekenfondsen hebben al geruime tijd de wettelijke verplichting om in de vorm van een zorgovereenkomst kwaliteitsafspraken te maken met zorgaanbieders. Deze afspraken hebben onder andere betrekking op de inhoudelijk-professionele kwaliteit, de veiligheid, patiëntenbejegening en innovatie van de zorg.
Eind 2002 heeft de overheid aangegeven dat ziekenfondsen de kwaliteitsafspraken met zorgaanbieders binnen twee jaar moeten concretiseren en dat zij patiënten/consumenten hierbij structureel moeten betrekken. Daarnaast hebben de zorgverzekeraars in 2003 zelf vastgesteld dat zij binnen één jaar tot resultaatgerichte afspraken over de kwaliteit van zorg willen komen.

Op basis van de plannen van aanpak van de ziekenfondsen komt het CTZ tot de slotsom dat een beperkte groep in staat zal zijn om in 2004 toereikende en resultaatgerichte kwaliteitsafspraken in een zorgovereenkomst te maken. Veel ziekenfondsen lijken de hiervoor noodzakelijke activiteiten laat te hebben ingezet.

Het CTZ stelt vast dat bij het merendeel van de voorgenomen kwaliteitsafspraken nog geen sprake is van heldere en meetbare afspraken. Ook zijn veel voornemens vaag geformuleerd; de doelgerichtheid ervan kan daardoor niet worden beoordeeld. Verder concludeert het CTZ dat de meeste ziekenfondsen de structurele controle op de naleving van de afspraken nog moeten ontwikkelen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een beperkte groep ziekenfondsen een algemeen kwaliteitsbeleid heeft vastgesteld en uitgewerkt per type zorg. De meeste ziekenfondsen waren ten tijde van het onderzoek nog bezig met de ontwikkeling van dit beleid.
Verder moest ruim de helft van de ziekenfondsen de patiënten en consumenten nog structureel inschakelen voor de bepaling van de doelstellingen voor de inkoop van kwalitatieve zorg. Slechts een kleine groep ziekenfondsen heeft de zorginkoop ingebed in een planning- en controlcyclus.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek blijft het CTZ de ziekenfondsen volgen en aansporen om toereikende en resultaatgerichte afspraken in een zorgovereenkomst te maken. Hetzelfde geldt voor de juiste inrichting van de processen die daarvoor nodig zijn. Daarbij blijft centrale sturing door het ministerie van VWS, het College voor zorgverzekeringen, Zorgverzekeraars Nederland en anderen noodzakelijk.

Noot voor de redactie/