CBS

Werkloosheid opnieuw snel gestegen

In het eerste kwartaal van 2004 telde Nederland gemiddeld een half miljoen werklozen. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de werkloze beroepsbevolking met 128 duizend, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de afgelopen drie maanden was gemiddeld 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit nog 5,0 procent.

Stijgingstempo loopt op
In de maanden januari - maart 2004 waren er gemiddeld 500 duizend werklozen. Door seizoeninvloeden is de werkloosheid in het eerste kwartaal altijd hoger. Na correctie voor deze seizoeninvloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 483 duizend. Over een langere periode bezien neemt de werkloosheid steeds sneller toe. Een half jaar geleden lag het stijgingstempo van de werkloosheid op gemiddeld 8 duizend per maand. Inmiddels is de toename, over een periode van zes maanden bezien, opgelopen naar 14 duizend per maand.

Werkloosheid hoogst onder jongeren
In het eerste kwartaal van 2004 waren gemiddeld 122 duizend personen tussen de 15-24 jaar werkloos. Dit is een toename van 34 duizend in het afgelopen jaar. De jeugdwerkloosheid is daarmee opgelopen tot 13,8 procent van de beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van 2003 was dit nog 9,9 procent. Overigens behoort ongeveer de helft van alle 15-24-jarigen niet tot de beroepsbevolking. De meesten van hen volgen onderwijs. De helft van alle werklozen behoort tot de leeftijdscategorie 25-44 jaar. Het werkloosheidspercentage binnen deze groep was met 6,1 procent echter lager dan bij de jongeren. Bij de 45-64 jarigen waren gemiddeld 127 duizend personen werkloos en lag de werkloosheid op 5,0 procent.

Werkgelegenheid lager
In de afgelopen drie maanden hadden gemiddeld 7 036 duizend personen betaald werk voor twaalf uur of meer per week. Dit is 52 duizend lager dan in het eerste kwartaal van 2003.

Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Na afloop van het verslagjaar worden de cijfers op basis van geactualiseerde informatie aangepast. Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl

PB04-057
15 april 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht