Gemeente Gouda


04.079 Gemeente onderzoekt mogelijkheden om extra te bezuinigen

datum: 15 april 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Judith Mulder
telefoon: 0182-588393

Gouda wil voorbereid zijn op tegenvallers
Gemeente onderzoekt mogelijkheden om extra te bezuinigen

De gemeente Gouda onderzoekt de komende maanden wat de gevolgen zijn van 5%-extra bezuinigingen. Dat heeft het college van Burgemeesters en Wethouders op dinsdag 13 april jl. besloten. Het gaat om een bedrag van ruim zeven miljoen euro. Deze mogelijke bezuinigingen komen bovenop eerder vastgestelde voorstellen. De gemeente wil voorbereid zijn op eventuele tegenvallers. Het is de vraag of de eerdere bezuinigingsvoorstellen voldoende opleveren om tegenvallers op te vangen, aangezien de bijdragen van het Rijk waarschijnlijk teruglopen.

Gouda staat voor grote en ambitieuze plannen, zoals bouwen in Westergouwe, de wijkontwikkeling en de ontwikkeling van de spoorzone. Daarnaast zijn zaken als een veilige, schone stad en goede scholing en werkgelegenheid prioriteiten. Gouda moet ook in de toekomst in staat blijven om hier voldoende in te kunnen investeren. Het onderzoek naar mogelijke extra bezuinigingen betreft alle beleidsterreinen. Vooralsnog gaat het om een onderzoek naar de mogelijkheden en de gevolgen van eventuele bezuinigingen voor de voorzieningen en dienstverlening van de gemeente aan de inwoners. Uitgangspunt blijft dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Of de
bezuinigingsmogelijkheden die hiermee in beeld worden gebracht ook daadwerkelijk worden ingevoerd, zal het stadsbestuur bezien in het licht van de financiële situatie van de gemeente van dat moment. Ook alternatieven zullen worden meegewogen, zoals het verhogen van de opbrengsten van derden of van tarieven.

OptimaForma

De eventuele extra bezuinigingen komen bovenop de eerder vastgestelde bezuinigingen van ruim 13 miljoen euro. Deze bezuinigingen zijn onderdeel van een groot reorganisatieproces binnen de gemeente, bekend als OptimaForma. Het doel van OptimaForma is beter presteren door anders werken. Ofwel: betere prestaties met minder geld. De gemeente wil haar werkpakket beperken tot die taken die anderen niet kunnen of mogen uitvoeren. Het gaat dan vooral om regelgeving, handhaving en subsidies. Als de samenleving zelf in staat is taken uit te voeren, hoeft de overheid die niet op zich te nemen. De taak van de gemeente is in deze visie vooral regisseren en toezicht houden op werk dat in het belang is van de Goudse gemeenschap. Op deze manier hoopt de gemeente twee vliegen in een klap te slaan: een bezuiniging van ruim 13 miljoen en een duidelijke sturende rol in de samenleving. OptimaForma moet uiterlijk in 2008 zijn afgerond.


-- einde bericht --