LEI

persbericht / nr. 1770

15-april-2004

Gevolgen EU-zuivelbeleid in Nederland sterk voelbaar

De aanpassing van het Europese zuivelbeleid betekent voor gespecialiseerde Nederlandse melkveebedrijven op termijn een inkomensverlies van gemiddeld 23%, ofwel 7300 euro. Veehouders in Denemarken lopen nog iets meer schade op, in andere delen van Europa is de inkomensteruggang veel minder. Dat blijkt uit een onderzoek dat het LEI (onderdeel van Wageningen UR) uitvoerde in opdracht van Rabobank Nederland.

De in 2003 vastgesteld aanpassingen van het zuivelbeleid houden in dat de interventieprijzen gemiddeld ongeveer 20% omlaag gaan en dat veehouders daarvoor een gedeeltelijke compensatie per kilo melk krijgen. De melkquota blijven gehandhaafd en worden voorlopig met 1,5% verruimd. Deze aanpassingen moeten eind 2007 zijn gerealiseerd. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van analyse van beleidsdocumenten en gesprekken met deskundigen. Het richt zich op de te verwachten gevolgen van de beleidswijziging voor de melkprijs in Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het beleid is voor de hele EU hetzelfde, maar de effecten zullen per land verschillen. Dat komt deels doordat de zuivelindustrie in het noorden van de EU waarschijnlijk minder goed in staat zal zijn om de prijsverlaging op te vangen. De te verwachten uitbetalingspijs aan de boeren zakt hier dan ook met zo'n 16%, wat een sterkere daling is dan in de zuidelijke lidstaten. Daarnaast weegt mee dat veel Nederlandse en Deense boeren grote, gespecialiseerde bedrijven hebben met een kleine inkomensmarge per kilo melk.

---

De melkprijs in beweging; Gevolgen van Europese zuivelhervorming voor de melkveehouderij. Het rapport bestellen 'rapport 6.04.14'.