Universiteit van Amsterdam

De rol van verschillende factoren in het immuunsysteem


Promotie Geneeskunde


vrijdag 16 april 10.00 uur

Sebastiaan Weijer onderzocht de rol van verschillende factoren in het immuunsysteem. Allereerst behandelt hij de rol van de cytokines. Hij achterhaalde in muizen besmet met E. coli-bacteriën, dat de cytokines IL-12 en IL-18 de afweer reguleren tegen buikvliesontsteking die gepaard gaat met sepsis (bloedvergiftiging). Daarnaast bestudeerde hij het fosfolipide platelet activating factor (PAF). Dit lipide blijkt niet betrokken te zijn bij de immuunrespons tegen longontsteking door tuberculose, maar speelt wel een rol bij longontsteking veroorzaakt door S. pneumoniae. Muizen zonder PAF-receptor zijn daar minder vatbaar voor. Bij infecties is ook vaak het stollingssysteem geactiveerd, wat kan leiden tot orgaanschade. Weijer toont tevens aan dat modulatie van het stollings- en ontstollingssysteem geen significante rol speelt bij de bescherming tegen binnendringende bacteriën.

S. Weijer: Interaction between inflammation, coagulation and fibrinolysis during infection. Promotor is prof. dr. T. van der Poll.

Universiteit van Amsterdam. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.