Universiteit van Amsterdam

Roep om vernieuwing kennismaatschappij steeds sterker


Oratie Beleidswetenschap


vrijdag 16 april 14.30 uur

Prof. dr. J. Grin, hoogleraar Beleidswetenschap, in het bijzonder systeeminnovatie: De politiek van omwenteling met beleid.

In de kennismaatschappij groeit het besef dat klassieke kennisintensieve systemen zoals de gezondheidszorg, het waterbeheer en de landbouw aan hervorming toe zijn. Deze systemen zijn gebaseerd op de gedachte dat wetenschappelijke kennis vanzelfsprekend sociale en economische vooruitgang brengt. Staat, markt en maatschappij zijn zodanig ingericht dat ruimte wordt gegeven aan de ontwikkeling van kennis. De kritiek op de neveneffecten en risico s van deze ontwikkeling is gaandeweg echter gegroeid. Zo hebben de crises in de landbouw (varkenspest, BSE, mond- en klauwzeer) inmiddels geleid tot een sterke roep om vernieuwing van het systeem. In de gezondheidszorg is dat nog niet het geval, maar zijn initiatieven te bespeuren die wellicht uitgroeien tot een ander gezondheidszorgsysteem. John Grin beschrijft en verklaart deze ontwikkelingen, waarna hij onder andere de vraag aan de orde stelt of het mogelijk is om de vernieuwing van kennisintensieve systemen beleidsmatig te stimuleren.

Universiteit van Amsterdam. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.