KWF KANKERBESTRIJDING

KWF-dvd door en voor jongeren met ouder die kanker heeft

Amsterdam, 13 april 2004 - Vrijdag 16 april gaat tijdens de KWF-manifestatie Kanker in de RAI 2004 een KWF-dvd in première door en voor jongeren van wie een ouder kanker heeft. KWF Kankerbestrijding schat dat elk jaar een kleine tienduizend pubers hiermee te maken krijgen.

Zeven van hen, drie jongens en vier meisjes in de leeftijd van 13 -19 jaar, vertellen op de KWF-dvd over hun leven nu een van hun ouders kanker heeft. De verhalen laten zien hoe zij met alle gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet en boosheid toch zo gewoon mogelijk proberen verder te leven. Jongeren in vergelijkbare situaties zullen dit herkennen en daarin steun vinden. Daarnaast bevat de dvd tips en adressen van instanties en websites die voor deze groep jongeren van belang kunnen zijn.

De KWF-dvd heet 'Halte Kanker'. Deze titel is ontleend aan de clip op de dvd. Hierin vergelijken de jongeren hun leven met een rijdende tram die onverwacht tot stilstand kwam toen bij een van hun ouders kanker werd geconstateerd.

De dvd is in opdracht van KWF Kankerbestrijding geproduceerd door Frame Mediaprodukties in Amsterdam onder redactie van psycholoog Nel Kleverlaan, met advies van Everdien Klein Poelhuis (psycholoog, KWF Kankerbestrijding).

Jongeren van wie een van de ouders kanker heeft, kunnen de dvd vanaf 19 april 2004 kosteloos aanvragen bij KWF Kankerbestrijding. Van andere belangstellenden vraagt KWF Kankerbestrijding een bijdrage in de kosten à Euro 3,50.

De KWF-dvd is onderdeel van de KWF-voorlichting aan kinderen en jongeren die in hun naaste omgeving met kanker te maken krijgen. Voor kinderen van 6-12 jaar die in deze situatie terecht komen, naar schatting 2500 per jaar, heeft KWF Kankerbestrijding enige jaren geleden informatierugzakjes samengesteld met onder andere een kankerwoordenboekje en een video waarop leeftijdgenoten op een speelse manier vertellen over hun gevoelens.

Bij een onderzoek door de Open Universiteit Nederland gaven kinderen het cijfer 8,5 voor deze informatiepakketten.

Voor kinderen en jongeren tussen 6-19 jaar heeft KWF Kankerbestrijding bovendien de website www.kankerspoken.nl laten maken. Hierop kunnen zij met elkaar ervaringen delen rond de ziekte van hun ouders. Op de website staat ook, ingedeeld naar leeftijdsniveau's, informatie over kanker, behandelingen en leven met kanker. Ouders, zorgverleners en leerkrachten kunnen eveneens op de website terecht voor informatie en advies.

Om de begeleiding van de betrokken kinderen en jongeren te verbeteren financiert KWF Kankerbestrijding bij het Academisch Ziekenhuis in Groningen een wetenschappelijk onderzoek naar psychosociale gevolgen voor kinderen als een van hun ouders kanker krijgt.

Behalve voor jongeren die in hun omgeving met kanker te maken krijgen, geeft KWF Kankerbestrijding ook voorlichtingsmaterialen uit voor kinderen tot 12 jaar die zelf kanker krijgen. Voor hen is een zogeheten KWF Praatboek beschikbaar. Dit ondersteunt de communicatie tussen medisch personeel en de patiëntjes en tussen de patiëntjes en de mensen in hun omgeving.

KWF Kankerbestrijding verleent verder financiële steun aan de Stichting Jongeren en Kanker, een contactgroep voor (ex-)patiënten in de leeftijd van 15-35 jaar en aan de Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker'.


---- Mededeling voor de redactie,