Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht van de provincie en de gemeente Utrecht

De Europese kenniseconomie en U(trecht)

Vrijdag 16 april aanstaande vindt een bijeenkomst plaats over "the state of the art" van de Utrechtse kenniseconomie. Ieder jaar organiseren provincie en gemeente Utrecht een bijeenkomst over een Europees thema. Dit jaar is gekozen voor de kenniseconomie. Professor Vijlbrief, directeur Algemene Economische Politiek van het ministerie van Economische Zaken, start de bijeenkomst. Daarna volgt een discussie met deeln ame van onder andere de voorzitter van de Utrechtse Kamer van Koophandel de heer Bielders, de gedeputeerde voor Europese Zaken de heer Lokker en de Utrechtse wethouder voor Europese Zaken, de heer Van Zanen.

Lissabon
In 2000 heeft de Europese Raad in Lissabon de ambitie geformuleerd om binnen tien jaar de meest concurrerende en dynamische economie in de wereld te worden. Bovendien wil Nederland tot de Europese voorhoede behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Nederland ís op dit moment slechts middenmoter in Europa op het gebied van innovatie en het Utrechtse bedrijfsleven blijft op innovatiegebied achter bij het landelijk gemiddelde. Wat is er nodig om de Lissabon-ambities te realiseren?

Taak van rijk of regio?
Op landelijk niveau is extra geld beschikbaar voor onderwijs, voor onderzoek, voor kennis en innovatie. Regionaal gebeurt er ook veel: de regio profileert zich als kennisregio en ontmoetingsplaats voor talent, doet voluit mee in Europese programma's als 'Utrecht innoveert' en werkt samen met het rijk om bijvoorbeeld investeringen te stimuleren voor ondernemerschap en kennistransfers. Met die acties krijgen bedrijfsleven, onderzoek en ontwikkeling een extra impuls. Haalt Utrecht daarmee de Europese ambities? En welke bijdrage kunnen het bedrijfsleven en de regionale netwerken hieraan leveren? De Utrechtse ondernemers hebben de kennis niet, de kennisuitwisseling is onvoldoende, de economische situatie is op dit moment niet rooskleurig... Wat zijn de effecten landelijke acties voor de provincie Utrecht? Betekent de Lissabon-strategie iets voor de regio? Tijdens de bijeenkomst zullen Utrechtse bestuurders, ondernemers en wetenschappers ingaan op deze onderwerpen.

Noot voor de media:
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom op vrijdag 16 april aanstaande, in Mediaplaza, Jaarbeursgebouw, Croeselaan 6 (hal 6), te Utrecht. Het programma begint om 16.00 uur (ontvangst 15.30 uur). Voorafgaand aan het programma vindt een rondleiding plaats door Mediaplaza, die om 14.45 uur begint.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

* Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, telefoon 030-286 11 56
* Sari Klatter, provincie Utrecht, telefoon 030-258 20 42 of 06-183 00 579. Utrecht, 13 april 2004.