Wageningen Universiteit

Persbericht datum: 13 april 2004

Innovatie Centrum voor Vlees en Vis officieel van start

bundeling van kennis op gebied van vlees- en visonderzoek

Op 16 april 2004 bekrachtigen de raden van bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) en TNO de unieke bundeling van vis- en vleesonderzoek in Nederland met hun handtekening. Het betreft het Innovatie Centrum voor Vlees en Vis (ICVV) dat vorig jaar al officieus van start is gegaan. In het ICVV werken de onderzoeksinstituten Agrotechnology & Food Innovations, de Animal Sciences Group, beide van Wageningen UR, en TNO Voeding samen. Het grote voordeel is dat het (inter)nationale bedrijfsleven en de overheden nu via 1 loket een passend antwoord kunnen krijgen op de innovatievraagstukken, die steeds complexer worden. Door deze bijzondere samenwerking, vanuit verschillende expertisegebieden, is een multidisciplinaire aanpak van vragen en problemen mogelijk.

Het feit dat de ondertekening plaatsvindt enige tijd nadat het ICVV reeds praktisch van start is gegaan typeert de werkwijze: Het centrum hanteert een pragmatische aanpak waarbij het bedienen van de markt voorop staat en de onderlinge afstemming daaraan dienend is. Het ICVV maakt gebruik van de expertise en het netwerk van de instituten met een jarenlange ervaring op het gebied van vlees- en visonderzoek, alle vanuit verschillende invalshoeken. Door een intensievere samenwerking wordt een synergie verkregen waardoor nieuwe innovatieve ideeën een grotere kans krijgen. Directeur van het ICVV is dr. ir. Fred Beekmans. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lelystad.

Samen met de bedrijven uit de sector wil het ICVV efficiënt producten ontwikkelen waar de consument om vraagt: een kwalitatief hoogstaand en veilig product met een positief imago. Het centrum richt haar onderzoek dus op alle aspecten die van invloed zijn op de kwaliteit van het uiteindelijke product. Zowel ketenschakels afzonderlijk als de gehele keten van dierlijke productie zijn onderwerp van onderzoek. Het ICVV streeft ernaar in overleg met de sector de kennisinfrastructuur in Nederland op een hoog peil te brengen en te houden. Door een goede toegankelijkheid en toepasbaarheid van de aanwezige en nieuw op te bouwen kennis moet de sector in staat worden gesteld in een snel veranderende wereld internationaal onderscheidend en concurrerend te kunnen opereren.

De eerste periode is gebruikt om bij het bedrijfsleven te inventariseren waar de knelpunten in de productieketens liggen, om een toekomstvisie neer te zetten en de eerste projecten aan te vragen en op de rails te zetten. Momenteel richt het centrum zich naast bilaterale projecten met het bedrijfsleven op het initiëren van complexe trajecten zoals het Bsik (Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur) programma Transitie Duurzame Landbouw, EU- en andere internationale projecten.

Uitnodiging voor het bijwonen van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 16 april in hotel De Wereld in Wageningen

Programma

15:45 - 16:00 Ontvangst met koffie

16:00 - 16:20 Inleiding door drs. Jos Ramekers, voorzitter Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren

16:20 - 16:30 Officiële ondertekening van het contract door dr. Tiny Colijn (Raad van Bestuur TNO) en ir. Kees van Ast (Raad van Bestuur Wageningen UR)

16:30 - 16:45 Korte toelichting vanuit de Raden van Bestuur: dr.Tiny Colijn en/of ir. Kees van Ast

16:45 - 17:00 dr. ir. Fred Beekmans, directeur van het Innovatie Centrum voor Vlees en Vis Inhoudelijke toelichting en gelegenheid tot het stellen van vragen

17:00 - 18:00 Borrel

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vindt plaats in hotel De Wereld in Wageningen adres: 5 Mei Plein 1

Indien u bij het ondertekenen van de bijeenkomst aanwezig wilt zijn, kunt u zich aan melden bij:

Margriet Vedder, communicatie ICVV
Tel. 0320 238 064 of 06 51003756

of

Jacqueline Dapperen, secretariaat
Tel. 0320 238 707

---- --