Gemeente Enschede

Pilot verkeerseducatieproject Bonhoeffer College afgerond


Enschede, 15-04-2004

Vrijdag 16 april reikt wethouder Jeroen Goudt de eerste gratis bromfietscertificaten uit aan leerlingen van het Bonhoeffer College, locatie Kuipersdijk in Enschede. Enkele leerlingen krijgen nog geen certificaat, maar een diploma. Zodra ze 16 zijn, kunnen ze het diploma inwisselen voor het certificaat.

Scholieren op de middelbare school vallen bij het verkeersonderwijs vaak buiten de boot. Daarom werkt de gemeente Enschede, samen met enkele partners, al een aantal jaren aan de invoering van VerkeersEducatie in het Voorgezet Onderwijs, oftewel VEVO. In het kader van dit project is het Bonhoeffer College, locatie Kuipersdijk begonnen met een uniek verkeerseducatieproject, waarbij het voor leerlingen onder meer mogelijk is het bromfietscertificaat op school te halen. De gemeente heeft door middel van een subsidie hierbij ondersteuning geboden.

Pilot

Het unieke aan de pilot op het Bonhoeffer College is de manier waarop de leerlingen gemotiveerd worden serieus aan alle modules deel te nemen. Die motivatie is zeer belangrijk bij oudere leerlingen in het vmbo-onderwijs. Alleen als de leerlingen bij alle modules aanwezig zijn geweest en in een verslag laten blijken dat zij er iets van hebben geleerd, mogen ze ook daadwerkelijk doorgaan naar de laatste module waarin zij worden klaargestoomd voor het halen van het bromfietscertificaat. Dit laatste onderdeel wordt samen met Verkeerscollege Brünen ingevuld. Hiervoor hebben de leerlingen al modules gevolgd over alcohol en drugs in het verkeer (bureau TACTUS), gedrag in het verkeer (Jeugdpolitie) en de gevolgen van overtreding van de regels (bureau verkeerszaken politie Zuid-Twente). Na het behalen van het bromfietscertificaat kunnen de scholieren 'lessen' in een brommobiel. Op deze manier hebben zij op hun 18^e nog maar enkele rijlessen in een auto nodig om snel op te kunnen gaan voor het autorijbewijs.

De pilot is een groot succes en daarmee een goed voorbeeld hoe het mogelijk is om een moeilijk benaderbare groep jongeren op een serieuze wijze deel te laten nemen aan verkeersonderwijs. Door hen verkeersonderwijs aan te bieden zullen zij zich beter gaan gedragen op de weg. Bovendien is de verwachting dat zij ook in de toekomst betere weggebruikers zullen zijn. Dat de verkeersveiligheid hierbij gebaat is, moge duidelijk zijn.

(Extra informatie)

Wat is VEVO?

Om het gedrag van de weggebruikers te verbeteren is het in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers voldoende kennis en vaardigheden hebben om op een goede manier deel te nemen aan het verkeer. Vaardigheden en kennis doen kinderen van jongs af aan op. Eerst via de ouders die je leren lopen en fietsen en je de eerste verkeersregels bijbrengen. Dit krijgt een vervolg op de basisschool waar onder andere een praktisch en theoretisch verkeersexamen onderdeel is van het programma. Tussen de basisschool en het behalen van het rijbewijs vanaf het 18^e jaar valt echter een gat. Verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs was tot voor kort een verschijnsel dat niet of nauwelijks voor kwam. Daarom werkt de gemeente Enschede vanaf 1999 samen met 3VO en het ROVO (Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel) aan het opzetten van het VEVO-project. In het kader van dit project worden scholen gestimuleerd om op iedere locatie een VEVO-coördinator aan te wijzen die ervoor zorgt dat op school aandacht wordt besteed aan het thema verkeer. Inmiddels hebben negen middelbare schoollocaties (Het Greijdanus College, alle locaties van het Bonhoeffer College en twee locaties van het Stedelijk Lyceum) in Enschede zo'n coördinator. De resultaten daarvan worden langzaam zichtbaar: meer fietscontroles op de scholen, onderwijs over het onderhouden en repareren van fietsen en voorlichting over alcohol en drugs in het verkeer zijn nog maar enkele voorbeelden van zaken die de VEVO-coördinatoren tot stand hebben gebracht.

---

Gepubliceerd op 15-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar

[s?persberichten.PilotverkeerseducatieprojectBonhoefferCollegeafgerond ]