TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

15 april 2004

Twee op drie Nederlanders verwachten toename kanker

Wie te maken krijgt met kanker, krijgt te maken met heel veel vragen. Een ieder die antwoord zoekt op deze vragen, kan op 16 en 17 april terecht op de KWF manifestatie "Eigen weg, eigen keuzes" in de RAI. KWF Kankerbestrijding organiseert deze manifestatie in het kader van haar 55-jarig bestaan. Naar aanleiding van deze manifestatie heeft TNS NIPO voor KWF Kankerbestrijding een onderzoek uitgevoerd naar de kennis van de Nederlander over kanker onder een representatieve groep van 800 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Het belang van de kankerbestrijding is groot; in het TNS NIPO onderzoek gaf maar liefst 60 procent van de ondervraagden te kennen geld te willen geven voor de bestrijding van kanker. Dit percentage is veel hoger dan bij andere ziektes, zoals de bestrijding van hart- en vaatziekten, waar tien procent een gift voor zou geven. Voor Alzheimer-, reuma-, aids- en diabetesbestrijding kozen respectievelijk zes, vijf, vier en vier procent van de ondervraagden.

Slechts 21 procent weet dat eenderde van alle Nederlanders tijdens zijn of haar leven kanker krijgt. Daarnaast verwacht 66 procent van de bevolking dat het aantal patiënten met kanker in de toekomst alleen maar toeneemt. Tevens wordt er redelijk pessimistisch gedacht over de kans op overleving. Op dit moment is de overlevingskans op kanker bij ruim 50 procent van de patiënten langer dan vijf jaar (KWF). De meerderheid van de Nederlanders schat dit overlevingspercentage lager in. 90 procent van de bevolking is van mening dat er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt op het gebied van kankerbestrijding.

Het onderzoek van TNS NIPO is KWF Kankerbestrijding aangeboden vanwege haar 55-jarig bestaan. Bovenstaande en andere resultaten van het TNS NIPO onderzoek worden op 16 april om 12.15 uur gepresenteerd op de KWF manifestatie "Eigen weg, eigen keuzes" in de RAI. Deze manifestatie is georganiseerd om patiënten, hun naasten en andere belangstellenden middels tientallen lezingen en een informatiemarkt te informeren over de huidige stand van zaken ten aanzien van behandelingen en begeleiding van kanker. De toegang is gratis. Prinses Margriet zal aanwezig bij de opening.

C0590 | Methode: CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in de week van 8 tot en met 12 april 2004. Hierbij zijn 800 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=800).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Natasja van der Laan (tel: 020 522 54 77).

Voor meer informatie over de KWF manifestatie in de RAI "Eigen weg, eigen keuzes" kunt u contact opnemen met de Afdeling Pers & PR van KWF Kankerbestrijding (tel: 020 570 05 38).