Gemeente Lingewaard


Ambtelijke organisatie levert forse bijdrage aan bezuinigingsoperatie

De raad heeft aan het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven in 2004 met een pakket bezuinigingsmaatregelen te komen. In de periode van 2004 tot 2007 moeten de gemeentelijke uitgaven met ruim
1.800.000 worden verminderd.

Vorige maand heeft het college de raad een bezuinigingspakket voorgesteld van 562.000 euro. Nu zijn ook mogelijkheden onderzocht op welke wijze bezuinigd kan worden op de organisatiekosten. Hier ligt een taakstelling van 468.000 euro.

Ambtenaren krijgen te maken met een verlaging van het personeelsbudget. Het college stelt onder meer voor om de bijdrage voor het pc-project te halveren. De bezuinigingen op het personeelsbudget liggen voor behandeling bij de O.R.

Een belangrijk deel van de bezuinigingsoperatie wordt geleverd door een reductie van ruim 12 formatieplaatsen op het gebied van beheer en uitvoeringstaken. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde.

Behalve bezuiniging denkt het college ook aan het in rekening brengen van organisatiekosten. Zo zullen er extra inspanningen worden verricht om geleden schade aan gemeente-eigendommen vergoed te krijgen. Verder wil het college aanmaningen en dwangbevelen bij invordering van belastingen in rekening brengen.

De gemeente verricht voor plaatselijke evenementen veel hand- en spandiensten. Rekening van derden worden door de gemeente vergoed. Het college wil een deel van die kosten in rekening brengen bij de organisatoren.

De raad beslist uiteindelijk of de voorgenomen bezuinigingen al of niet door moeten gaan.

Artikel geplaatst op 16 april 2004