Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Start onderhandelingen nieuwe CAO gemeenteambtenaren (16/04/04)

Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG heeft vandaag zijn inzetbrief voor de komende CAO-onderhandelingen overhandigd aan de vakbonden. Bij deze CAO-onderhandelingen voor de sector gemeenten zet het CvA in op activiteit in plaats van langdurige inactiviteit.

Dit vertaalt zich in voorstellen tot herziening van de seniorenregelingen en aanpassing van het bovenwettelijke sociale zekerheidsstelsel. Herziening van de seniorenregelingen acht het CvA wenselijk omdat de huidige regelingen vroeg uittreden stimuleren en in de nabije toekomst erg kostbaar worden. Criteria voor nieuwe seniorenregelingen zijn de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker en deeltijd uittreden in plaats van volledig uittreden vóór de pensioengerechtigde leeftijd. Het CvA hecht grote waarde aan het in overleg tussen werkgever en werknemer werken aan een verantwoorde afbouw van de loopbaan.

Het kabinet heeft de sociale zekerheidswetgeving aangescherpt. De bovenwettelijke regelingen voor gemeenteambtenaren moeten hierop worden aangepast. Bij deze aanpassing vindt het CvA het van belang dat de beschikbare middelen worden ingezet voor reïntegratie en activiteit en niet voor aanvullingen bovenop reeds aanwezige wettelijke uitkeringen.

In het Najaarsakkoord is afgesproken de lonen in 2004 en 2005 niet structureel te verhogen. Toch neemt de druk op het arbeidsvoorwaardenbudget toe, door de stijgende pensioenpremies. Gemeenten hebben door de bezuinigingen van het kabinet ten laste van het gemeentefonds en de hogere kosten waarmee gemeenten worden geconfronteerd, geen financiële middelen beschikbaar voor het komende CAO-overleg. Eventuele aanpassingen en verbeteringen die de bonden wensen in het arbeidsvoorwaardenpakket zullen alleen bewerkstelligd kunnen worden als er elders in het pakket bezuinigingen worden gerealiseerd.

De uitkomst van het overleg tussen het kabinet en sociale partners zal een rol spelen bij de onderhandelingen. Een aantal themas die in dat overleg aan de orde komen ligt ook op de onderhandelingstafel bij de CAO-onderhandelingen van de sector gemeenten.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van Nederlandse gemeenten. ABVAKABO, FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF vertegenwoordigen de werknemers. De CAO geldt voor ongeveer 193.000 medewerkers in 483 gemeenten.