Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1159
datum
15-04-2004

onderwerp
Kamervraag Van Velzen (SP) over de slachtpremie voor kalveren (2030411900)
TRC 2004/2025

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de vragen van het lid Van Velzen (SP) over de slachtpremie voor kalveren bericht ik u het volgende.

datum
15-04-2004

kenmerk
DL. 2004/1159

bijlage

1
Bent u op de hoogte van het feit dat de voergeldcontracten, die de grote integratiebedrijven aanbieden aan vleeskalverhouders, bepalen dat de kalverhouder, alle subsidies die hij/zij ontvangt van derden in verband met de kalveren, moet afstaan aan het integratiebedrijf? 1)

Ja.

2
Deelt u de mening dat de situatie die is ontstaan, waarin de slachtpremies die volgens u bedoeld zijn als inkomenssteun voor de kalverhouder ten goede komen aan de integratiebedrijven, onwenselijk is? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn zult u maatregelen treffen? Zo neen, hoe legitimeert u dan dat u inkomenssteun verstrekt aan een bepaalde partij wetende dat deze ondersteuning doorvloeit naar een derde partij welke niet in aanmerking komt voor deze inkomenssteun?

Ik vind dat een zaak van het bedrijfsleven. De inkomenssteun wordt door mijn departement uitgekeerd aan de communautair bepaalde rechthebbende, de vleeskalverhouder. Wat er vervolgens, in de private sfeer, tussen partijen over het eventueel verrekenen of doorsluizen van deze premie wordt afgesproken, valt buiten mijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid.
De vleeskalverhouderij is vooral in ketenverband georganiseerd, waarbij de zogenoemde integraties in vergaande mate de productie regisseren. Het staat vleeskalverhouders vrij zich daarbij aan te sluiten. Een klein deel van de vleeskalverhouders produceert voor eigen rekening en risico.
Overigens heeft onlangs ook de Europese Commissie mij gevraagd aan wie de steun wordt uitgekeerd en ik heb de Commissie laten weten dat de premie wordt uitgekeerd aan de vleeskalverhouders.

3
Is het waar dat er geen sprake is van volledige verdiscontering van de slachtpremies via de mestvergoeding die de kalverhouder ontvangt van de integratiebedrijven? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen? Zo neen, kunt u dit aantonen door middel van een overzicht over de afgelopen 10 jaar van de vergoedingen en kosten in de vleeskalverhouderij?

Ik heb daar geen kennis over en het is ook niet mijn bevoegdheid of verantwoordelijkheid ten aanzien van de mate van verdiscontering maatregelen te overwegen of te treffen.

4
Ziet u in bovenstaande aanleiding om onderzoek te doen naar de machtspositie van de integratiebedrijven in de kalverhouderij? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Neen. Vooralsnog niet omdat het hier in principe gaat om contractsvrijheid van de vleeskalverhouders. Ik ben evenwel bereid om na te gaan in hoeverre de bevoegde mededingingautoriteiten van mening zijn of hiernaar nader onderzoek gewenst is.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

1) Vleeskalvercontracten van Alpuro, Van Drie Groep, Denkavit Nederland, en Paridiaans & Liebrechts.

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Kamervraag Van Velzen (SP) over de slachtpremie voor kalveren (2030411900) (PDF-formaat, 36 kB)


---