Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

16-04-2004
B&W bezochten levendig Overasselt

Er zit volop leven in Overasselt

Het was B&W tijdens de wandeling door het dorp 's middags al opgevallen: overal kwamen mensen naar buiten voor een gesprekje op straat of een vraag aan de gemeente. In een druk Verenigingsgebouw bleek 's avonds opnieuw hoe actief het dorp is. Het in oprichting zijnde dorpsforum, de jongeren die "t Hutje op poten hebben gezet, de mededeling dat Overasselt in het KAN opvalt door zijn dynamiek: ze passeerden allemaal de revue. Maar vooral was er natuurlijk 'Het Kloppend Hart'. Vóór de pauze ging het vooral over de dreigende komst van het uitvaartcentrum "De Zeester".

criteria
Momenteel loopt een vrijstellingsprocedure: niet alle plannen van het centrum kunnen in het voormalige café, tenzij er vrijstelling wordt verleend. Tot 28 april kunnen nog zienswijzen worden ingediend tegen het voornemen van B&W om die vrijstelling te verlenen. De standpunten van 'Het Kloppend Hart' zijn bekend. Daarover ging het dan ook niet zozeer. De aanwezigen wilden vooral van B&W horen aan de hand van welke criteria de zienswijzen straks worden beoordeeld. Er werden ook wat pogingen gedaan om van gemeentebestuurders (waaronder raadsleden) persoonlijke opvattingen te horen. Dat lukte maar deels. De burgemeester en de wethouders lieten zich er in elk geval niet toe verleiden. Ook criteria konden ze nog niet noemen: "Elke mening die in deze procedure tegen het plan wordt ingebracht zullen we serieus mee laten tellen. Uiteindelijk zullen we pas een beslissing kunnen nemen als we alle belangen tegen elkaar hebben afgewogen." Vorig jaar zag het college een vrijstelling nog niet zitten omdat op het terrein van 'De Zeester' niet voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. "Dat wás een criterium, maar dat bleek niet houdbaar omdat het niet van te voren vastlag."

wandeling
Het college had de middag uitgetrokken voor een tocht, deels een wandeling, in stralend weer die leidde van Kinderdagverblijf Beestenboel (foto), via het agrarisch museum en plekken als de speelplaats aan de Zilverbergweg, het Schappeveld, de Craeyenberg, de winkeliers, enz. naar de drukbezochte avondbijeenkomst. Wat er leefde werd ter plekke besproken.
Afvalbakken en een bankje bij de speelplaats? "We kijken over een paar maanden met de buurt hoe het veldje bevalt en wat beter kan." Bang voor verwaarlozing van de groenstrook (Schappeveld)? "Wij delen die vrees niet, maar mocht het straks vol distels staan, dan praten we opnieuw".
Een dooie vijver waarin niets meer groeit en algen een vuil deken leggen? "Dat is inderdaad iets waar wat aan moet gebeuren." En 's avonds: Is het geen idee om een soort van sportpas in te voeren die jongeren tot sporten aanzet en de verenigingen van vers bloed blijft voorzien? "Een goed idee. Daar moeten we samen beslist verder over praten."