Universiteit van Tilburg

Nederlands/Belgisch Mathematisch Congres

Over 'goed' gokken en 'logische' getallenreeksen

Welk getal is het volgende in de reeks 0, 1, 3, 6, 2, 7, 13, 20, 12, ...? En hoe maak je de meeste kans op winst in blackjack? Op het Nederlands/Belgisch mathematisch congres worden deze vragen beantwoord. Zo'n tweehonderd wiskundigen komen 16-17 april bijeen in Tilburg om de laatste en leukste wiskundenieuwtjes uit te wisselen.

Het Koninklijk Wiskundig Genootschap en het Belgisch Wiskundig Genootschap organiseren voor het eerst gezamenlijk hun jaarlijkse congres: het 40e Nederlands Mathematisch Congres/Belgian Mathematical Conference op vrijdag 16 en zaterdag 17 april in Tilburg. Tweehonderd wiskundigen uit Nederland en België zullen ruim vijftig voordrachten bijwonen, variërend in diepgang van theoretisch tot recreatief en in onderwerp van wiskundige didactiek tot cryptografie. Speciale gast is de veelbelovende jonge wiskunde professor Manjul Bhargava van Princeton University (VS). Hij houdt de tweejaarlijkse Beegerlezing. Bhargava studeerde wis- en natuurkunde te Harvard en behaalde in 1996 zijn Masters diploma met de kwalificatie summa cum laude. In 2001 promoveerde hij aan Princeton University bij een van de 's werelds meest bekende wiskundige Andrew Wiles. Bhargava is een getaltheoreticus en spreekt in Tilburg over de klassieke kwadraten theorie van Lagrange. Deze theorie stelt dat elk positief geheel getal uitgedrukt kan worden als de som van vier kwadraten (a2+b2+c2+d2). Bhargava varieert op het thema: Wanneer geeft een dergelijk 'kwadraat' alle oneven getallen? Of alle priemgetallen?
De slotlezing van de bijeenkomst wordt gegeven door Neil Sloane van AT&T Shannon Labs (New York, VS). Hij ontwikkelde en beheert een database met meer dan negentigduizend logische getallenreeksen van gehele getallen: de on-line encyclopedie van getallenrijen www.research.att.com/~njas/sequences/indexdutch.html. Deze reeksen zijn leuke puzzels: Wat is het volgende getal van de rij: 0, 1, 3, 6, 2, 7, 13, 20, 12, ... ? Maar zijn ook voor wiskundig onderzoek van onschatbaar belang. Wanneer iemand een rij tegenkomt in een probleem, typt hij dit in en vind informatie over allerlei andere problemen waar deze getallen een rol in spelen. Zo kunnen dwarsverbanden en oplossingen gevonden worden.

Goed gokken
Het programma van zaterdag 17 april is het meest toegankelijk voor de wiskundeleek en bijzonder geschikt voor wiskunde docenten aan HBO's en VWO's. Op deze dag is er o.a. een symposium over didactiek en uitleg over hoe je het best kunt gokken ('behendig spelen') in het casino door de Tilburgse hoogleraar econometrie Ben van der Genugten. Hij zal laten zien hoe je het best roulette, blackjack (eenentwintigen) en drawpoker kunt spelen. Ook is er een lezing over diverse soorten veilingen waarin ter demonstratie een aantal waardevolle wiskundige objecten geveild gaan worden.

Noot voor de pers

40e Nederlands Mathematisch Congres/Belgian Mathematical Conference vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 april in Gebouw A op de Campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. Organisator Het Koninklijk Wiskundig Genootschap en het Belgisch Wiskundig Genootschap. Programma: www.uvt.nl/nmc2004/. Meer informatie: dr.ir. Willem Haemers, tel: 013 466 2777, e-mail: nmc2004@uvt.nl. Voor informatie over onderzoekers van de UvT zie:Webwijs Laatst gewijzigd: vrijdag 16 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen