Gemeente Amsterdam

Leerlingen voelen zich veilig op school
16 april 2004 - O+S

Leerlingen en leraren voelen zich redelijk veilig in en om school en ook ouders maken zich in het algemeen niet veel zorgen over de veiligheid van de kinderen, zo blijkt uit onderzoek onder 39 scholen voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam. Incidenten vinden wel plaats maar betrokkenen vinden het van cruciaal belang hoe de school met incidenten omgaat. Een school die ingrijpt als er iets gebeurt, duidelijke regels stelt en veel aandacht besteedt aan ongewenst gedrag wordt door leerlingen, leraren en ouders als een veilige school ervaren.

De veiligheid in en om scholen bleef volgens de meeste ondervraagden in 2003 gelijk aan voorgaande jaren. Een andere groep respondenten vindt dat de veiligheid het afgelopen jaar verbeterd is. Dit is opmerkelijk, gezien de vele discussies in de Nederlandse samenleving over de toenemende onveiligheid van de Nederlandse burger. Er is maar een hele kleine groep in dit onderzoek die vindt dat de veiligheid in en op scholen verslechterd is. Het onderzoek heeft overigens plaatsgevonden vóór de moord op de leraar Hans van Wieren op het Terra College in Den Haag.

In 2000 is de gemeente Amsterdam van start gegaan met VIOS, een meerjarig project voor het voortgezet onderwijs dat betrekking heeft op de veiligheid in om scholen. De betrokken scholen variëren in schooltype van gymnasia en scholengemeenschappen tot vestigingen van het ROC van Amsterdam. O+S verrichtte aan het einde van het schooljaar 2002-2003 onderzoek naar het succes van het VIOS project, in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Het rapport kunt u hier als pdf downloaden.

© Gemeente Amsterdam