Digitale Gemeente Houten

Verklaring PvdA Houten over affaire Van Kouwen

donderdag 15 april 2004 - Bron: Fractie PvdA Houten

De fractie van de PvdA in Houten heeft geen goed woord over voor de wijze waarop fractievoorzitter Wouter van Kouwen van Groen Links, de politiek onterecht in diskrediet brengt, zoals recent op houten.com. Zoiets treft de collegepartijen CDA, VVD, Christen Unie en Houtens Belang, maar ook de niet-collegepartijen (waaronder de PvdA) en de politiek in het algemeen. Wouter probeert alsnog zn gelijk te halen over de kosten van de spoorverhoging, terwijl hij in de commissievergadering op 7 april toegaf dat de kwestie inhoudelijk was opgelost.

De PvdA heeft het persbericht van de collegepartijen (en SGP en D66) over de publicaties van Wouter niet ondertekend, omdat we het bericht te eenzijdig vinden. Laten we nogmaals duidelijk zijn: wat Wouter schreef kan niet, maar zolang het college (en de collegepartijen) wel Wouter veroordelen, maar eraan voorbijgaan of zelfs ontkennen dat het vanuit het college aan behoorlijke communicatie heeft ontbroken, blijft de sfeer in de raad van Houten onnodig verziekt. De PvdA betreurt dat zeer.

Deze persverklaring is nodig om duidelijk te maken hoe de fractie van de PvdA oordeelt over de teksten die Wouter van Kouwen (fractievoorzitter van GroenLinks) op 8 april j.l. heeft geschreven in onder andere een discussie op het bewonersplein van houten.com. Maar óók om duidelijk te maken, waarom de fractie van de PvdA zich onvoldoende herkent in de verklaring die de collegepartijen en de niet-collegepartijen SGP en D66 gisteren hebben uitgegeven.

Wouter schrijft o.a. dat "de Houtense collegefracties deel uitmaken van dat deel van de Nederlandse overheid waarin een cultuur heerst die uitnodigt tot fraude". Zowel collegepartijen als de meeste niet-collegepartijen nemen afstand van de teksten van Wouter (toch de fractievoorzitter van GroenLinks Houten). Dat geldt ook voor de PvdA, omdat wij van mening zijn dat deze werkwijze de sfeer in de raad onnodig verziekt.

De PvdA vindt dat over politieke tegenstellingen zonder terughoudendheid gedebatteerd moet worden. Op inhoud, niet op de man. Sinds 2001 is de raad van Houten bezig het politieke debat, de sfeer en daarmee de politieke resultaten te verbeteren. De invoering van het dualisme heeft daarbij geholpen en over het algemeen heeft ook GroenLinks daar een bijdrage aan geleverd.

Wat wij vooral missen in de verklaring van de collegepartijen, is een verwijzing naar het gebrek aan goede communicatie door het college van B & W en de minister van Verkeer over de financiering van de extra spoorwegverhoging. Pas met de tweede brief van de minister, die we vlak voor de commissievergadering van 7 april kregen, werd ondubbelzinnig bevestigd hoe de financiering nou precies geregeld is. Nota bene de kern van het raadsbesluit over de spoorverdubbeling! Het college en de minister hadden hier veel eerder op moeten wijzen, dan hadden Wouter en GroenLinks niet zo lang door kunnen gaan met die heilloze discussie over de kostenverdeling.

Laten we het weer zo snel mogelijk hebben over de werkelijk belangrijke zaken, zoals het ontbreken van voldoende voorzieningen in Houten Zuid!!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).