Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuidoost-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 april 2004

Behandeld


- Hein Copper


Kenmerk


- DAO-0265/04

Telefoon


- 070 - 348 6128


Blad


- 1/3

Fax


- 070 - 348 23 53


Bijlage(n)


- - ah.copper@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande leden Ormel en Çoruz (beiden CDA), Huizinga-Heringa (Christen Unie) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van BZ over de positie van christenen in Laos.

Graag - bied iku hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Ormel en Çoruz (CDA), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP)over - de positie van christenen in Laos.

Deze vragen werden ingezonden op - 23 maart 2004met kenmerk - 2030411110.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Ormel en Çoruz (beiden CDA), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) over de positie van christenen in Laos.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van berichten over bedreiging en discriminatie van christenen in de provincie Attapeu in Zuid-Laos?

Vraag 2
Klopt het bericht dat rijstvelden en vee in beslag zijn genomen van christenen in de dorpen Ban Donthapad en Ban Donsua in het district Sanamsay? Wat is uw mening over deze mogelijke bedreigingen?

Antwoord
Ik ben op de hoogte van berichten van AFP over mogelijke bedreigingen en inbeslagname van vee en rijstvelden door het Laotiaanse bewind, gericht tegen religieuze en/of etnische minderheden in Laos.

Deze berichten zijn tot op heden niet door AFP of enige andere bron bevestigd.

Vraag 3
Hoe verhouden deze berichten zich met de mededeling van de Laotiaanse autoriteiten dat zij volledige vrijheid van godsdienst nastreven?

Antwoord
De vrijheid van godsdienst wordt in de grondwet van Laos weliswaar genoemd, maar de openbare uitoefening daarvan is slechts in beperkte mate mogelijk. Sinds 2002 is er een wettelijke regeling, waardoor Boeddhistische en andere geestelijke leiders (onder wie vertegenwoordigers van de katholieke kerk) permissie kunnen krijgen voor bepaalde religieuze activiteiten. Ook de omstandigheden voor de christelijke minderheden zijn in de afgelopen twee jaar verbeterd. In verschillende provincies werd het christelijke kerken in ieder geval toegestaan hun deuren te heropenen, zij het binnen strakke wettelijke beperkingen. Bovendien werd een aantal personen vrijgelaten die op grond van hun geloof vastzaten.

Vraag 4
Hoe is sinds uw beantwoording op 18 november 2003 van de schriftelijke vragen van 22 oktober 2003, de situatie van het Hmong-bergvolk?

Antwoord
Volgens UNHCR hebben 500 Hmong zich recentelijk overgegeven aan de Laotiaanse autoriteiten. In hoeverre dit vrijwillig is gegaan is onduidelijk. Overigens is en blijft het zeer lastig om, zonder aanwezigheid in het land zelf, de situatie in Laos in te schatten. Dit geldt niet alleen voor vrijwel alle EU-landen, maar ook voor internationale organisaties als UNHCR.

Vraag 5
Bent u bereid om nadere inlichtingen te vragen aan de Laotiaanse autoriteiten en om toestemming te vragen voor een onafhankelijk onderzoek door een internationale organisatie in de provincie Attapeu?

Antwoord
De mensenrechtensituatie in Laos blijft een punt van zorg. Zolang deze berichten niet door andere bronnen zijn bevestigd, acht ik het gevraagde onderzoek voorbarig. Ik zal in samenwerking met de EU-partners dit proberen op te helderen en indien noodzakelijk de Laotiaanse regering hierop aanspreken.

===